Chaos bij Haven Protocol (XHV), impasse onder teamleden

Vandaag deed een teamlid van Haven Protocol een opmerkelijke uitspraak: het is over met XHV, tenzij ontwikkelaars het overnemen. Er ontstonden geruchten over een exit scam, met chaos op social media als gevolg. Dit is wat er aan de hand is.

Markt

Chaos bij Haven Protocol (XHV), impasse onder teamleden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Geen gehoor

Het eerste bericht kwam van @news.cutter (NC), lid van het marketing-team van Haven Protocol. Hij stelt dat men "Haven Protocol als dood moet beschouwen, tenzij er ontwikkelaars zijn die het overnemen". Volgens NC zou @havendev (HD) de enige zijn met toegang tot de code, en van hem is al weken niets vernomen.

NC vertelt de community op Discord dat hij ermee stopt. Volgens hem is de ontwikkelaar niet capabel om het project tot een succes te maken. Al zou HD terugkomen, dan nog ziet hij de toekomst van Haven Protocol somber in.

De laatste keer dat de core developer van Haven iets van zich heeft laten horen op Twitter is november 2018. Een ander teamlid kondigde op 7 januari aan op Twitter dat hij het team verlaat.

Bevestiging

Een ander teamlid van Haven Protocol, @donjor (DJ), bevestigt het bericht van NC. Hij stelt dat HD tegen het vrijgeven van de code is, en de afgelopen tijd onbereikbaar is geweest. 

DJ deelt het sentiment dat NC beschrijft, en borduurt voort op zijn bericht. Daarin worden opties genoemd om zonder de core developer door te gaan, bijvoorbeeld door van de huidige codebase af te splitsen en dat uit te bouwen. In zijn bericht spreekt hij de community wat moed in: "ik laat XHV niet zomaar dood gaan".

Exit scam?

De berichten van de teamleden hebben (logischerwijs) tot diverse reacties geleid onder leden van de community en holders van de munt XHV. De brug naar een exit scam is snel geslagen: anonieme teamleden, ogenschijnlijk onverwachte aankondigingen, een developer die ermee ophoudt.

Daar bovenop kwam er rond het middaguur een tweet voorbij van een gebruiker die stelt dat XHV van Bittrex wordt gehaald. Het team heeft van de exchange 48 uur gekregen om te reageren. Doen ze dat niet, is verwijdering het gevolg.

Vanuit Bittrex hebben we nog geen bevestiging gehad, dus het is onduidelijk of het bericht waarheidsgetrouw is. De getoonde afbeelding is immers eenvoudig gefabriceerd.

@havendev reageert

Later op de middag blijkt de persoon (of één van de personen) achter @havendev toch in leven. Hij probeert de boel te sussen: "De ontwikkeling van Haven is nog aan de gang. Ik ben nog aan het werk, zelfs tijdens kerst en oud en nieuw."

Een uur later bevestigt HD nogmaals: er is geen sprake van een exitscam. Wat hem betreft is het een kwestie van hergroeperen, opschonen, en doorgaan.

Chaos

Al met al lijkt het met een sisser af te lopen. Maar zo'n debacle geeft een flinke deuk in het vertrouwen. Kennelijk is een groot deel van het team al weken (zo niet maanden) onbekend met de voortgang, is de ontwikkeling afhankelijk van 1 persoon, en blijkt het team niet professioneel met elkaar samen te werken.

De vraag is of het project de klap te boven komt. In ieder geval zal het even duren om het vertrouwen weer terug te winnen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.