Handelsvolume op Oost-Europese P2P-exchanges flink toegenomen

Het handelsvolume op Oost-Europese peer-to-peer (P2P) markten is de afgelopen weken opvallend sterk toegenomen. In Rusland, Oekraïne, en Roemenië steeg het volume naar het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Een overzicht.

Markt

Handelsvolume op Oost-Europese P2P-exchanges flink toegenomen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Peer-to-Peer (P2P)

Bij het P2P-handelen in digitale valuta is er geen derde partij. Alle overbodige en (vaak dure) tussenpersonen zijn zo uit het proces verwijderd. Mensen kunnen zelf hun vraag en aanbod plaatsen. De website brengt enkel nog mensen met soortgelijke behoefte bij elkaar.

Dat betekent ook dat verkopers hun eigen prijs bepalen, los van de spotprijs die je kent van exchanges of een dienst als CoinMarketCap. In de praktijk liggen de prijzen wel bij elkaar in de buurt. Veelgebruikte P2P-websites zijn LocalBitcoins en Xcoins. De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op data van LocalBitcoins

Sterkste handelsvolume in Rusland sinds 19 maanden

In de week van 29 december 2018 werd er ongeveer 4.565 BTC verhandeld met de Russische roebel. Dat zijn de sterkste 7 dagen sinds de week van 6 mei 2017. Afgelopen week wisselde er cryptovaluta ter waarde van bijna 1.24 miljard roebel (~19 miljoen dollar) van eigenaar.

December sterk in Oekraïne

Ook de handel tussen BTC en de Oekraïense grivna steeg naar een hoogtepunt. In de week van 15 december werd er 161 BTC verhandeld, net onder de 162 BTC van de week van 6 mei 2017. Twee weken later werd er 160 BTC verhandeld. Het handelsvolume van december geeft daarmee een heel ander beeld dan de (12) maanden ervoor.

Roemeense markt sinds anderhalf jaar niet zo actief

In de week van 15 december werd er voor 63 BTC verhandeld tussen bitcoin en de Roemeense leu. Dat zijjn de sterkste 7 dagen sinds 10 juni 2017. De afgelopen 18 maanden was het volume niet zo hoog op de Roemeense P2P-markt.

Andere markten

Ook in andere landen is vanaf eind november een toename in handels-activiteit te zien, maar in de meeste regio's zijn die stijgingen minder explosief dan in bovengenoemde landen. Het verschil tussen december vorig jaar en de maanden ervoor is ook duidelijk te zien in een aggregatie van alle markten:

Volgens sommigen is het een signaal voor prijsbeweging bij bitcoin. Onder het mom van volume precedes price zou het toegenomen volume er een voorspeller van zijn. 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.