Ford start blockchain-pilot om in Congo gedolven kobalt te traceren

Kobalt is een schaars ingrediënt voor accu's van elektrische auto's. Het wordt weleens de nieuwe "bloeddiamant" genoemd. Daarom wil Ford precies weten wat de herkomst ervan is - blockchain moet daarbij helpen. Dit is het verhaal.

Adoptie

Ford start blockchain-pilot om in Congo gedolven kobalt te traceren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Kobalt

Accu's van elektrische auto's, laptops en bijvoorbeeld smartphones kunnen niet zonder kobalt en lithium. De grondstof wordt in ongeveer 12 landen gewonnen, maar één land steekt er met kop en schouders bovenuit: Congo.

Congo is verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de totale wereldproductie van het zilverkleurige metaal. Dat wordt daar vooral gewonnen als bijproduct van het smelten van koper.

De winning van het metaal is zeker bij de niet-industriële mijnen in Congo gevaarlijk. Er is geen toezicht, en mijnwerkers staaan bloot aan gifgassen en andere gevaren. Het mijnafval wordt in nabijgelegen rivieren gedumpt, met vervuiling van drinkwater tot gevolg.

Om het verhaal nog wat schrijnender te maken, blijkt tot maar liefst 20% van de kobaltproductie in handen te liggen van kinderen, die het met de hand delven. Met andere woorden: kobaltproductie wordt regelmatig met schending van mensenrechten in verband gebracht, en wordt daarom ookwel de nieuwe "bloeddiamant" genoemd.

Blockchain-pilot

Ford is 1 van die autofabrikanten die kobalt nodig heeft voor het leveren van elektrische auto's. Je kunt je voorstellen dat ze graag zeker weten dat de gebruikte kobalt schoon is; gedolven onder menswaardige omstandigheden.

Daarom gaat Ford een blockchainplatform in gebruik nemen om de productie van kobalt te traceren. In eerste instantie specifiek voor kobalt afkomstig van een mijn in Congo. Samen met LG Chem en Huayou Cobalt werd er gewerkt aan de totstandkoming van een "onaanpasbare audit trail".

"We willen graag de transparantie in onze supplychain verhogen", vertelt Lisa Drake, vice-president bij Ford. "Door samen te werken met grote spelers in ons netwerk, en het gebruik van hoogwaardige technologie, willen we ervoor zorgen dat de grondstoffen voor onze auto's op een eerlijke manier verkregen worden. Zonder schending van mensenrechten, en zonder dat het milieu erdoor aangetast wordt."

Grootschalige toepassingen

In 2018 zijn allerlei bedrijven gaan experimenteren met blockchaintechnologie. Walmart, Auchan en Nestle zagen we langskomen, maar ook Facebook, Samsung en American Express staan op deze lijst van Forbes.

In onze vooruitblik op 2019 (deel 2) schreven we over onze verwachting dat de eerste grootschalige toepassingen live komen te staan. Daarin noemen we suppy chain en logistiek als voorbeeld. Denk aan herkomst van voedsel, echtheid van producten en automatisering van douaneprocessen. Ford is de meest recente in het rijtje van bekende bedrijven die ermee experimenteren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.