Ethereum hardfork Constantinople verplaatst naar eind februari

Afgelopen dinsdag werd Ethereum's hardfork Constantinople voor de 2e keer uitgesteld, ditmaal vanwege een beveiligingsrisico. Vandaag vergaderde een Ethereum-delegatie, onder andere over de nieuwe hardfork-datum: eind februari. Een update.

MarktEthereum

Ethereum hardfork Constantinople verplaatst naar eind februari
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Post mortem

De vergadering van vandaag startte met een korte post mortem, waarin de ontwikkelaars bespraken waarom Constantinople is uitgesteld en wat er is gebeurd. Een medewerker van ChainSecurity was aangeschoven om toelichting te geven, en legde kort uit hoe de aanval uitgevoerd zou kunnen worden.

Het gaat om een zogeheten reentrancy attack. Simpel gezegd kan een kwaadwillende dezelfde functie in een contract meerdere keren uitvoeren, en dat allemaal zonder dat de gebruiker dat door heeft. Dit wordt er namelijk niet van op de hoogte gesteld. Zo zou een aanvaller geld op kunnen blijven nemen, zonder dat de gebruiker het door heeft.

Niet 1, maar 2 hardforks

De vergadering vervolgt met de vraag: wanneer kan Constantinople uitgevoerd worden, en doen we dat met of zonder EIP-1283? EIP staat voor Ethereum Improvement Proposal, en is de naam van een voorstel voor een (technische) verbetering aan het Ethereum-netwerk. Voordat zo'n verbetering wordt geaccepteerd, is er uitgebreid over gediscussieerd.

EIP-1283 is gebaseerd op werk van core-developer Nick Johnson, en is gericht op ontwikkelaars van smart contracts, en introduceert betere prijzen voor (veranderingen aan) opslag van gegevens. Het werk dat aan deze wijziging is gerelateerd is kwetsbaar voor de eerder besproken aanvalsvector.

Na lang discussiëren is er consensus: de upgrade aan het netwerk gaat door. Sterker nog: er wordt niet slechts één hardfork uitgevoerd, maar twee!

ConstantiNOPE

Constantinople is een upgrade aan het netwerk die vijf EIP's bevat: EIP 145, EIP 1052, EIP 1283, EIP 1014, en EIP 1234. Inhoudelijk lees je hier meer over de voorstellen. De inhoud van Constantinople blijft gelijk. Er wordt een tweede hardfork aan toegevoegd. Daarmee wordt de functionaliteit van EIP 1283 uitgeschakeld.

De tweede hardfork heeft nog geen naam. Tijdens de vergadering werd "ConstantiNOPE" geopperd, omdat het een deel van de Constantinople-hardfork ongedaan maakt.

Over een week of 6 (waarschijnlijk op 27 februari) vinden beide hardforks plaats op één bloknummer. Vanuit het perspectief van de gebruiker is het daarom één technische upgrade.

Technische upgrade

Waar een ontwikkelaar de term "hardfork" gebruikt, kan je als gebruiker "technische upgrade" lezen. Er wordt een specifiek bloknummer aangewezen waarop de upgrade wordt uitgevoerd, een proces waar je als gebruiker niets voor hoeft te doen. Het is alsof er automatisch een nieuwe versie van een app is geïnstalleerd op je telefoon of computer.

Met andere woorden: je hoeft niets te doen. Exchanges moeten de upgrade wel uitvoeren. De verwachting is dat alle exchanges die op dit moment ETH aanbieden de upgrade ondersteunen. Wil je dat zeker weten, zal je even contact moeten opnemen met de exchange waar je je geld op hebt staan. In deze lijst vind je de exchanges waarvan dat al bekend is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.