Hack Cryptopia politiezaak, deel geld bevroren bij Binance

De hack waar Cryptopia recent het slachtoffer van is geworden ligt bij de Nieuw-Zeelandse politie. Volgens de autoriteiten is het een complexe zaak. Hou er daarom rekening mee dat de sluiting een tijdje duurt. Een update.

VeiligheidBinance

Hack Cryptopia politiezaak, deel geld bevroren bij Binance
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Complexe  situatie

Gisteren kwam de Nieuw-Zeelandse politie naar buiten met een update over de zaak. Het onderzoek is nog in "een zeer vroeg stadium", en de politie kan "nog niet vertellen hoeveel cryptogeld er gestolen is". Wat nu wél zeker is: het gaat om een "significant bedrag".

Er is een groot team op gezet, waaronder specialisten van de High Tech Crime Unit. Er is ook contact gelegd met collega's uit andere landen. Een crypro-hack komt relatief weinig voor, en het zou zo maar kunnen dat het de eerste keer is dat onderzoekers uit Nieuw-Zeeland met deze materie te maken hebben gekregen.

De autoriteiten zijn zich bewust van speculatie binnen de online community over wat er gebeurd zou zijn. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, en de politie houdt alle opties open totdat alle informatie is verzameld die nodig is. Hoe dan ook: het is een "complexe situatie" en het is daarom niet mogelijk "om er een timeframe aan te verbinden".

Binance bevriest gestolen geld

Uit gegevens van het Ethereum-netwerk blijkt dat een deel van het geld naar Binance is verstuurd. Na rapportage bij Binance is een deel van dat geld bevroren:

Afgelopen maandag is Cryptopia offline gehaald. Sindsdien kan er enkel gespeculeerd worden over de hoogte van het gestolen bedrag. De signalen die nu binnenkomen, waaronder het versturen van geld naar Binance, wekken de indruk dat de initieel genoemde wallets inderdaad geld van de aanvaller bevatten. In dat geval zijn er miljoenen dollars aan geld weggesluisd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.