Brave-browser klaar om gebruikers te belonen voor het bekijken van advertenties

Advertenties. 't Internet staat er zo vol mee, dat veel mensen er een blinde vlek voor hebben ontwikkeld. Dat kan anders. Als Brave-gebruiker kan je binnenkort geld verdienen aan web-advertenties. Wil je ook beloond worden? Het werkt zo.

Adoptie

Brave-browser klaar om gebruikers te belonen voor het bekijken van advertenties
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Privacyvriendelijke advertenties

Bijna 3 jaar na de lancering is de Brave-browser er klaar voor om privacyvriendelijke advertenties te serveren aan gebruikers. Brave Ads is al beschikbaar in de browserversie voor ontwikkelaars, en wordt binnen enkele weken voor alle gebruikers uitgebracht.

Volgens Brave ben je geen product, en zou je zelf moeten kunnen beslissen op welke manier je gegevens gebruikt worden. Dat geldt ook voor de advertenties die via het netwerk van Brave worden gedistribueerd. De adverteerder heeft geen toegang tot persoonlijke gegevens op en van het apparaat van de gebruiker. Het matchen van een advertentie gebeurt op het apparaat van de gebruiker, dus het is niet nodig dat gegevens het apparaat verlaten.

Met andere woorden: volgens Brave is het voor het verkrijgen van aandacht van gebruikers niet meer nodig om op grote schaal gebruikersgegevens te verzamelen.

Brave Ads instellen

Om nu mee te doen moet je de developer build van de Brave-browser downloaden. Je kunt ook even wachten tot het voor alle gebruikers beschikbaar gemaakt wordt. Je kunt dit proces dan ook volgen. Na het downloaden moet je Brave Rewards inschakelen:

BAT-tokens

In de developerversie van Brave wordt het weergeven en distribueren van advertenties getest. Je kunt er pas aan gaan verdienen als het weergeven van advertenties in de stabiele versie van de browser is beland.

Door aandacht te schenken aan een advertentie (bv. door 'm te bekijken) kan je BAT-tokens verdienen. BAT staat voor Basic Attention Token. Dat is een cryptomunt die al een tijdje in omloop is, en op diverse (bekende) plekken verhandelbaar is. Je verdiende BAT-tokens kan je laten staan, verhandelen, of uitkeren.

Brave werkt met diverse advertentie-netwerken en merken, waaronder BuySellAds, TAP Network, AirSwap, Fluidity, en Uphold.

70% naar gebruikers

Maar liefst 70% van de omzet gegenereerd uit advertenties vloeit terug naar gebruikers. Met andere woorden: een bedrijf betaalt voor advertentieruimte, en 70% daarvan komt in de portemonnee van mensen terecht die de tijd hebben genomen de advertentie te bekijken. 

Gebruikers van Brave kunnen ervoor kiezen om de verdiende tokens te doneren aan websites die ze vaak bezoeken, of om fooi te geven aan iemand die waardevolle content maakt. In de toekomst kunnen de tokens ook gebruikt worden om aanvullende diensten mee te betalen.

Relevantie

De Brave-browser bevat een advertentie-catalogus (één per regio en taal) die frequent wordt geüpdate. Tijdens het browsen wordt er een poging gedaan om op het juiste moment een relevante advertentie weer te geven.

Omdat de advertentie-catalogus lokaal staat opgeslagen, is het niet nodig dat een (derde) partij de gegevens van de gebruiker verwerkt om erachter te komen of een advertentie wel of niet geschikt is. Zo kan er relevantie worden bereikt, zonder "web-wide mass surveillance".

Op deze manier hoopt Brave een ecosysteem neer te zetten dat de belangen behartigt van de gebruiker, de adverteerder, én de uitgever. Of dat lukt is afwachten. We gaan in ieder geval een tijdje proefdraaien.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.