Nationale cryptomunt Marshalleilanden moet in 2019 ingevoerd worden

De Marshalleilanden lijkt definitief een eigen cryptomunt te krijgen. Het projectteam erachter maakte recent de voortgang bekend en bevestigde dat de lancering ervan in 2019 gepland staat. Dit is er bekend.

Regionaal

Nationale cryptomunt Marshalleilanden moet in 2019 ingevoerd worden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De munt die in ontwikkeling is heet Sovereign (SOV). Volgens de makers is het een unieke munt, omdat het echt (en erkend) geld is. De Marshalleilanden is een eilandengroep en een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. In die hoedanigheid is begin vorig jaar de komst van de SOV vastgelegd in de Sovereign Currency Act (PDF).

Voor wetgevers heeft de SOV daarom dezelfde status als de dollar van Amerika, de yen in Japan, of de euro in Nederland. Het gegeven dat SOV juridisch gezien als geld gezien wordt, moet vertrouwen en duidelijkheid geven, omdat de cryptomunt automatisch binnen bestaande wettelijke kaders valt. In eerste instantie worden er 24 miljoen munten in omloop gebracht. Jaarlijks komen er 4% bij. 10% van de eerste batch munten wordt uitgegeven aan inwoners van de Republiek der Marshalleilanden.

Ondanks meningsverschillen bij de overheid van de republiek, lijkt de kogel toch door de kerk. Volgens een blogpost van de makers is de ontwikkeling van de SOV in volle gang, en moet de munt in 2019 officieel in omloop worden gebracht. Het project is ook gaan samenwerken met de in Zwitserland gevestigde startup Tangem. Dat is een bedrijf die zich bezighoudt met "slim papiergeld".

In september vorig jaar kreeg het project nog kritiek van grote financiële organisaties, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er werd door hen gewezen op potentiële risico's van het gebruik van een cryptomunt als wettig betaalmiddel. In november overleefde de president van de eilandengroep ternauwernood een motie van wantrouwen, onder andere vanwege discussies omtrent de cryptomunt die op de planning staat.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.