Maleisië start toezicht en handhaving op nieuwe regels cryptovaluta

Eind december 2018 vertelde de Maleisische minister van Financiën over nieuwe regelgeving voor cryptovaluta en ICO's. Die regels zijn gisteren van kracht geworden, met grote gevolgen voor crypto-dienstverleners.

Regelgeving

Maleisië start toezicht en handhaving op nieuwe regels cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Strenge regels

Op dinsdag 15 januari sprak de minister van Financiën, Lim Guan Eng, nogmaals over digitale valuta: "een order om digitale valuta en tokens als securities aan te merken, treedt vanaf 15 januari in weking. De Securities Commission (SC) van Maleisië houdt toezicht op de regels."

Vanaf dat moment moeten cryptovaluta, ICO's en alle daaraan gerelateerde dienstverlening en activiteiten voldoen aan de nieuwe regels én aan al bestaande (relevante) security-wetgeving.

Aanbieders van cryptovaluta hebben nu toestemming nodig van de SC voordat ze aan de slag gaan. Op niet-geautoriseerde activiteiten staan hoge straffen: "Op het houden van een ICO of het beheren van een exchange zonder SC's toestemming staat maximaal 10 jaar celstraf en een boete van maximaal $2,44 miljoen."

Potentie van blockchaintechnologie

Het ministerie van Financiën van Maleisië ziet "de potentie van digitale assets en de blockchain die daaraan ten grondslag ligt om innovatie te brengen naar oude en nieuwe industrieën." Eng voegt daar aan toe:

“In het bijzonder zien we een rol voor digitale assets weggelegd. Als alternatieve methode voor ondernemers en startups om geld op te halen. En een alternatieve asset class voor investeerers.”

De centrale bank van Maleisië benadrukt dat cryptovaluta (nog) geen wettige betaalmiddelen zijn in het land. Daar volgt het advies op om voorzichtig om te gaan met investeringen in deze asset class. Er zijn risico's, en die moeten nauwkeurig beoordeeld worden.

De bank heeft een lijst van bedrijven gepubliceerd die geclassificeerd zijn als cryptocurrency exchange of aan crypto gerelateerde dienstverlener. Geen van die bedrijven heeft op dit moment toestemming om op die manier te opereren op de Maleisische markt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.