FSA Japan ontkent bezig te zijn met crypto ETF's

Vorige week stelde Bloomberg dat de Financial Services Agency (FSA) in Japan de goedkeuring van crypto ETF's zou overwegen. Niets van waar, aldus een woordvoerder van de FSA. Dit is wat er is gezegd.

Regelgeving

FSA Japan ontkent bezig te zijn met crypto ETF's
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In het artikel op Bloomberg.com werd gesteld dat de FSA bezig zou zijn met het beoordelen van interesse van grote beleggers in ETF's die op cryptovaluta gebaseerd zijn. De goedkeuring van dit type producten zou niet uitgesloten zijn, aldus een bron die "bekend is met deze materie".

Voor de FSA reden om er wat van te zeggen:

"Het is onjuist dat we overwegen om ETF's gebaseerd op cryptovaluta goed te keuren. Nogmaals, op dit moment overwegen we niet om ze goed te keuren."

Japen: Bitcoin ETF niet nodig

Op basis van de berichtgeving vanuit Japan, laaide het vuur rondom de ETF-aanvraag van VanEck en SolidX ook weer op. Mogelijk zou de Amerikaanse SEC hierdoor eerder geneigd zijn om ook tot goedkeuring over te gaan. Dat sprankje hoop wordt hiermee de das om gedaan.

In een statement stelt de woordvoorder van de FSA dat het agentschap op dit moment niet de noodzaak voor op cryptovaluta gebaseerde derivaten ziet. Daarmee onderschrijft de woordvoerder nog eens de positie die de FSA inneemt ten aanzien van cryptovaluta: terughoudend.

"We wegen mee dat we het moeilijk vinden om goede redenen te vinden om de handel in crypto-derivaten te faciliteren. Daarom denken we dat er geen noodzaak is om dit type producten toe te staan op plaatsen waar veel deelnemers aan financiële markten kunnen handelen", aldus de FSA-vertegenwoordiger.

Bitcoin ETF's in Amerika

In Amerika zijn er de afgelopen maanden maar liefst 10 ETF-aanvragen afgewezen door de SEC. Als belangrijkste redenen worden marktmanipulatie en veiligheidsrisico's opgegeven.

Op dit moment zijn er nog twee aanvragen in behandeling, waarvan die van VanEck de meest bekende is. Pasgeleden werd bekend dat crypto-startup Bitwise een nieuwe aanvraag voor een Bitcoin ETF heeft ingediend. Het nieuwe product zou de kritiek op eerder aangevraagde ETF's wegnemen.

Wordt 2019 dan toch het jaar van de Bitcoin ETF?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.