Exchange Cryptopia offline na hack

De Nieuw-Zeelandse cryptocurrency exchange Cryptopia is afgelopen maandag naar verluid ten prooi gevallen aan een hack. Inmiddels is de handel al meer dan 24 uur opgeschort. De verliezen zijn "flink". Dit is wat we weten.

VeiligheidCryptopia

Exchange Cryptopia offline na hack
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hack op Cryptopia

Vanochtend kwam de exchange op Twitter naar buiten met het nieuws. Daarin stelt de exchange dat er op de exchange is ingebroken met "aanzienlijke verliezen" als gevolg.

Er is nog geen officiële informatie naar buiten gekomen over de waarde van de verliezen, noch over de cryptovaluta die erdoor getroffen zijn. De exchange is in "onderhoudsmodus" gezet, en blijft daarin tot nader order.

Miljoenen dollars weggesluisd?

Naar verluid zijn er miljoenen dollars buitgemaakt. Op veel plekken waar dat gesteld wordt, begint de zoektocht naar het geld bij twee tweets van @whale_alert. Daarin is te zien dat er op 13 januari 19.391 ETH (~$2,4 miljoen) en 48.029.306 CENZZ (~$1.1 miljoen) van Cryptopia naar onbekende wallets is verstuurd. Dit is de wallet waar ETH naartoe is verstuurd (het ether-adres), en dit is de wallet waar de tokens naartoe zijn verstuurd (het token-adres).

Mocht het hier gaan om adressen van de aanvaller, hebben we hier te maken met een zeer groot bedrag dat buit is gemaakt. Op dit moment staat er nog zo'n $11 miljoen dollar aan tokens open op het token-adres. Het ether-adres is inmiddels leeg. Alle uitgaande transacties zijn naar dit adres gegaan. Daar staat nu 28.773 ETH op, zo'n $3,6 miljoen.

Het is niet uitgesloten dat we hier te maken hebben met (nieuwe) wallets van Cryptopia zelf, in een poging om geld veilig te stellen. Omdat er nog geen officiële informatie naar buiten is gekomen, kan niemand daar duidelijkheid over geven. Alle bedragen die worden genoemd, zijn nog niet geverifieerd.

Exit scam?

Cryptopia staat verre van bekend als een hele betrouwbare beurs. Veel beginnende of onbekende projecten kunnen er relatief goedkoop hun munten aanbieden. Voor sommige handelaars onmisbaar. Weer anderen stellen dat het aanbod op Cryptopia voornamelijk uit "shitcoins" bestaat - daar komt de bijnaam "Craptopia" vandaan.

Het is daarom niet verrassend dat er naar aanleiding van de hack geruchten de wereld in komen. Zo stelt @cryptoSqueeze (meer dan 100.000 volgers) dat we te maken hebben met een exit scam. En hij is niet de enige die het zich afvraagt.

Vooralsnog is ook dit pure speculatie, en is er nog geen reden om aan te nemen dat we hier met een exit scam te maken hebben, anders dan dat er wellicht onderbuikgevoelens zijn op basis van eerder ervaringen met Cryptopia.

Voorlopig gesloten

We hebben hier waarschijnlijk te maken met de eerste (grote) exchange hack (waarvan we het bestaan nu weten) van 2019. Alle exchanges kunnen worden geraakt, geen enkele uitgesloten. Daarom is dit een moment om weer even stil te staan bij de keuze of je wel of niet je geld op een exchange laat staan. Het is en blijft een risico.

De exchange blijft tot nader order gesloten. De Nieuw-Zeelandse politie is ingeschakeld, samen met de High-Tech Crimes Unit. Er is een onderzoek gestart, en "totdat het onderzoek is afgesloten, blijft de exchange in onderhoudsmodus". De handel is gepauseerd, en er wordt "alles aan gedaan om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen".

Wordt vervolgd dus.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.