Ethereum hardfork tot nader order uitgesteld wegens veiligheidsrisico

Constantinople, de veelbesproken technische upgrade aan het Ethereum-netwerk, is nogmaals uitgesteld. Eén van de voorgestelde wijzigingen bevat een beveiligingsprobleem. Een nieuwe streefdatum is nog onbekend. Dit is er aan de hand.

VeiligheidEthereum

Ethereum hardfork tot nader order uitgesteld wegens veiligheidsrisico
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Auditkantoor ChainSecurity kwam dinsdag met het bericht naar buiten. Indien EIP-1283 in gebruik zou worden genomen, zou het aanvallers de mogelijkheid kunnen geven om het geld van gebruikers te stelen. In een telefonische vergadering kwamen Ethereum-ontwikkelaars en andere betrokkenen tot de conclusie om de upgrade tot nader order uit te stellen.

De nieuwe richtdatum voor de upgrade wordt aanstaande vrijdag vastgesteld:

Volgens Coindesk was Vitalik Buterin een van de deelnemers aan de vergadering. Daarnaast zouden ontwikkelaars Hudson Jameson, Nick Johnson, Evan van Ness, en releasemanager Afri Schoedon er bij zijn geweest.

De beslissing om uit te stellen volgde op de conclusie dat het te lang zou duren om de bug in de code op te lossen voordat de hardfork zou plaatsvinden. In dat geval zou een aanvullende technische upgrade nodig zijn, en dat heeft organisatorisch en technisch gezien een te grote impact.

De aanval die gedaan zou kunnen worden door de bug te misbruiken wordt een reentrancy attack genoemd. Simpel gezegd kan een kwaadwillende dezelfde functie in een contract meerdere keren uitvoeren zonder de gebruiker op de hoogte te stellen van het gevolg van die functie. Zo zou een aanvaller geld op kunnen blijven nemen, zonder dat de gebruiker het door heeft.

Deze kwetsbaarheid in de code is vergelijkbaar met een bug die in de inmiddels beruchte DAO-aanval (2016) is misbruikt. Het toepassen van Constantinople stond van origine vorig jaar al op de planning. Dat werd uitgesteld naar deze week, maar ook dat blijkt onhaalbaar.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.