Vermont (VS) gaat blockchain-pilot houden voor verzekeringsindustrie

De Amerikaanse staat Vermont gaat experimenteren met blockchaintechnologie. Er gaat getest worden op welke manieren de technologie processen binnen de verzekeringsindustrie kan optimaliseren. Dit is wat er op de planning staat.

Adoptie

Vermont (VS) gaat blockchain-pilot houden voor verzekeringsindustrie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen vrijdag kwam de lokale overheid van Vermont naar buiten met het nieuws. Er is een memorandum van overeenstemming (PDF) getekend waarin het plan om een pilot uit te voeren is vastgelegd. De proef is gericht op het potentieel van blockchaintechnologie in de verzekeringswereld, waaronder het bijhouden en registreren van juridische processen.

Bij de proef worden zogeheten captives betrokken. Een captive is een speciaal soort verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Meestal wordt met captive een tussenpersoon aangeduid die eigendom is van een verzekeringsmaatschappij. Een captive kan ook een verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon zijn die eigendom is van een industrieel- of handelsconcern.

Ten grondslag aan de proef ligt een eigen blockchainnetwerk. Op dit moment beheert de staat zowel papieren als digitale versies van documenten. Daar moet met deze automatiseringsslag verandering in komen. De vraag is waarom blockchaintechnologie voor dit doeleinde gebruikt wordt, zeker omdat er niet gekozen is voor een publieke chain. Mogelijk dat de technologie bedoeld of onbedoeld het vertrouwen inbrengt om af te stappen van papier.

Op dit moment worden er bouwers en consultants gezocht middels een RFI-proces. Vermont heeft één van de grootste markten voor captives in Amerika. Jaarlijks komen er 20-40 bedrijven in deze sector bij.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.