Aanvaller Ethereum Classic stort $100.000 terug aan exchange Gate.io

Recent was Ethereum Classic het slachtoffer van een 51%-aanval. In totaal zou er $1.1 miljoen gestolen zijn. Afgelopen donderdag zag exchange Gate․io dat de aanvaller ETC ter waarde van $100.000 teruggestort heeft. Dit is er bekend.

Veiligheid

Aanvaller Ethereum Classic stort $100.000 terug aan exchange Gate.io
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$1.1 miljoen

Vorige week maandag zouden er meer dan 100 blocks van het ETC-netwerk "gereorganiseerd" zijn tijdens een 51%-aanval. Dat is een periode waarin één entiteit meer dan de helft van de rekenkracht tot z'n beschikking heeft, en daarmee de macht over het netwerk.

Het bleek slechts het begin te zijn. Later werd duidelijk dat er in totaal 219.500 ETC twee keer is uitgegeven. Dat komt neer op zo'n $1.1 miljoen. In eerste instantie werd het probleem door het team achter ETC ontkend, en de verantwoordelijkheid voor de problematiek buiten het team gezocht. Uiteindelijk werd er voorzichtig toegegeven en gaat het hele gebeuren de boeken in als het eerste forse incident van 2019.

Teruggestort

Hiermee was het verhaal niet ten einde. Op 10 januari gebeurde er iets opmerkelijks bij exchange Gate.io: de aanvaller heeft $100.000 in ETC teruggestort. Waarom? Dat is onbekend. Gate.io probeert contact op te nemen met de aanvaller, maar heeft nog niets van hem of haar teruggehoord.

Als het de hacker niet is gegaan om geld, zou het kunnen dat het om iemand gaat die ons aan de risico's van blockchain-consensus wil herinneren, aldus de update van Gate.io. De veiligheid van het ETC-netwerk zou nog niet op orde zijn, en een nieuwe 51%-aanval is nog steeds mogelijk.

Onderzoek loopt nog

Een andere getroffen exchange, Bitrue, heeft ook bevestigd dat het last heeft gehad van de aanval. De aanvaller poogde 13.000 ETC op te nemen via Bitrue, maar dat is door het systeem voorkomen.

Het beveiligingsbedrijf SlowMist, ingeschakeld door het ETC-team, stelt dat het wil samenwerken met Gate.io, Bitrue, en Binance om de aanvaller op te sporen. In een blogpost stelt SlowMist dat het de identiteit van de aanvaller kan achterhalen, als de genoemde exchanges willen meewerken.

Hoe dan ook, er is nog een hoop ETC spoorloos, en vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat we hier met een zogeheten white hat (ethische) hacker te maken hebben. Wordt vervolgd!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.