VS: inspectie cryptovaluta is topprioriteit van SEC in 2019

SEC’s Office of Compliance Inspections and Examinations (OCIE) heeft bekendgemaakt dat het de crypto-economie nauwgezet in de gaten gaat houden in 2019. De inspectie ervan is benoemd tot topprioriteit. Dit zegt de SEC erover.

Regelgeving

VS: inspectie cryptovaluta is topprioriteit van SEC in 2019
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De OCIE publiceerde recent een uitgebreid document (PDF) waarin het agentschap in gaat op de inspectie-prioriteiten voor 2019. De OCIE leidt het zogeheten National Exam Program (NEP) van de SEC.

De missie van NEP is om investeerders te beschermen, marktintegriteit te bewaken, en om verantwoordelijke investeringsstrategieën te ondersteunen. De bevindingen van de OCIE worden teruggekoppeld aan de SEC via wetsvoorstellen en risico-inventarisaties. Het agentschap kan ook zelf tot vervolging overgaan.

De markt voor digitale assets in Amerika kan "nauwkeurig onderzoek" van de OCIE verwachten:

“OCIE neemt stappen om deelnemers aan de markt te identificeren die deze producten aanbieden, verkopen, verhandelen of beheren. Bedrijven die actief aan deze markt deelnemen worden door de OCIE geïnspecteerd op onder andere portfoliobeheer, handel, veiligheid van geld van klanten, en het nakomen van de wet.”

Het is geen verrassing dat de OCIE cryptovaluta opnieuw op de inspectie-agenda heeft staan. Ook in 2018 stonden digitale assets in de schijnwerpers. Vorig jaar werd er primair gekeken naar klantveiligheid en het informeren van investeerders over de risico's van investeringen in dit type assets.

Hoewel er consensus is in de markt dat bepaalde mate van regulatie goed is, zijn er ook bedrijven en mensen die hun zorgen uiten. Zo vindt professor Carol Goforth van de universiteit van Arkansas dat de SEC moet oppassen als toezichthouder niet té strikt op te treden. Dat zou de ontwikkeling van de markt als geheel kunnen belemmeren, en voorbij gaan aan het doel van de SEC.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.