Grote bank India dreigt rekening te sluiten van crypto-gebruikers

De op 1 na grootste bank van India, de Kotak Mahindra Bank, verplicht rekeninghouders zich te onthouden van handel in cryptovaluta. Doen ze dat wel, wordt hun rekening zonder tegenbericht gesloten. Dit is er bekend.

Regelgeving

Grote bank India dreigt rekening te sluiten van crypto-gebruikers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het nieuws kwam naar buiten via Twitter-gebruiker "Indian CryptoGirl":

In de screenshot is te lezen dat de Kotak Mahindra Bank het gebruik van cryptovaluta expliciet verbiedt:

"Op basis van regels van de RBI [Reserve Bank of India], verklaar ik hierbij dat ik mezelf onthoud van transacties met cryptovaluta, waaronder bitcoin. Ik begrijp ook dat de bank zonder tegenbericht mijn rekening sluit als ik toch bij zulke transacties betrokken ben."

In april 2018 verbood de centrale bank van India alle binnenlandse banken om diensten te verlenen aan bedrijven die actief zijn in de cryptowereld, maar de juridische status van cryptovaluta zelf blijft in het land ongedefinieerd.

Een andere Twitter-gebruiker reageerde met een foto van een geldautomaat waar ook een waarschuwing op weergegeven wordt:

Naar verluid verstuurt de bank ook waarschuwingen per e-mail. Een ogenschijnlijk verontwaardigde gebruiker roept op tot een bankrun, mogelijk geïnspireerd door soortgelijke gebeurtenissen in Frankrijk.

Eerder deze maand waarschuwde de politie in India ook om niet in cryptovaluta te investeren. Toch lijkt de deur nog op een kier te staan. Volgens de New Indian Express zou de overheid overwegen digitale munten te legaliseren, zij het onder strenge regels en voorwaarden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.