Goedkope energie trekt Japanse miners naar Mongolië

De combinatie van goedkope elektriciteit en een relatief koud klimaat trekt Japanse miners naar Mongolië. Bedrijven die zich daar gevestigd hebben, kunnen hun onderneming winstgevend voortzetten. Een overzicht.

Bedrijfsleven

Goedkope energie trekt Japanse miners naar Mongolië
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Guur maar winstgevend

Het in Tokio gevestigde bedrijf Ginco bestuurt twee mining farms in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Eén daarvan bevindt zich in een ondergronds gebouw. Ginco besloot in oktober vanuit Mongolië te gaan werken, een periode waarin concurrenten overwogen om hun miners uit te zetten en te verkopen. Het werd simpelweg te duur.

Inmiddels heeft Ginco 600 miners draaien, en zijn er plannen dat aantal in het eerste kwartaal van 2019 uit te breiden naar 1.000. "De werkomgeving is guur, maar wel winstgevend", aldus CEO Yuma Furubayashi van Ginco Mongol.

De markt is het afgelopen jaar meedogenloos geweest voor bedrijven in de mining-industrie. In die periode is de waarde van bitcoin flink gezakt, met als gevolg dat er flink wat bedrijven zijn geweest die ermee op moesten houden. Het Japanse GMO is daar een voorbeeld van

Mongolië trekt miners aan

Door het koude weer en de goedkope elektriciteit is Mongolië nog één van de weinige landen waar (groet) bitcoin-miners nog winst kunnen maken. Het wordt langzaamaan een populaire bestemming voor Japanse miners. Ook (bepaalde regio's in) Amerika en Zweden zijn in trek.

Energiekosten zijn een belangrijke factor in de winstberekening. De prijzen van elektriciteit zijn ongeveer een derde van wat er in Japan betaald wordt, en lager dan in China.

Ook iTools, een andere Japanse entiteit, begon vorig jaar een mining-onderneming in Mongolië. "Ondanks dat de markt in mineur zit, maken we in Mongolië nog winst."

Afgelopen jaar werd er crypto-vriendelijke regelgeving geaccepteerd door de centrale bank van Mongolië. Daaropvolgend introduceerde Mobicom - de grootste telecomprovider van Mongolië - een eigen cryptomunt: Candy.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.