Waarschuwing: Ethereum-hardforks Nowa en Classic Vision waarschijnlijk scams

Het heeft er alle schijn van dat zowel Ethereum Nowa (ETN) als Ethereum Classic Vision (ETCV) het werk zijn van scammers. Ze zijn uit op de private keys van Ethereum-holders. Zo zorg je ervoor dat er niets met jouw geld gebeurt.

VeiligheidEthereum

Waarschuwing: Ethereum-hardforks Nowa en Classic Vision waarschijnlijk scams
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Voor de vlugge lezer eerst de kern: geef nooit de private key van je wallet aan derden. Veel scams in de cryptowereld zijn erop gericht om je private key in handen te krijgen. Niet gek, daarmee heeft een ander volledige contrôle over het geld. Voor zowel Ethereum Nowa als Ethereum Classic Vision lijkt hetzelfde aan de hand te zijn.

Ethereum Nowa (ETN)

De officiële website van Nowa beschrijft het proces dat gebruikers zouden moeten volgen om hun ETN te verkrijgen. Volgens de website zou de gebruikers eerst z'n ether (ETH) naar een adres moeten sturen, z'n private key moeten importeren in een Nowa-wallet, om vervolgens de ETN te kunnen claimen met een tool die door Nowa ontwikkeld zou zijn.

Er zijn al opmerkingen bij het adres achtergelaten waarin gesteld wordt dat het om een "scam hardfork" gaat. De tool om de munten te claimen is een kloon van het bekende MyEtherWallet (MEW), inclusief het originele logo en website-titel.

Een groot verschil is dat de opties om in te loggen buiten werking zijn gesteld, met uitzondering van de private key. Het mag geen verrassing meer heten: de private key wordt op de achtergrond ook naar een andere locatie verzonden.

Met andere woorden: Nowa is ontworpen om je privé-gegevens buit te maken. Met een grote boog omheen lopen! Het goede nieuws is dat de website van Nowa al gemarkeerd als onveilig, en worden veel gebruikers op die manier ook gewaarschuwd.

Ethereum Classic Vision (ETCV)

Waar bij Nowa overduidelijk zogeheten red flags zichtbaar zijn, lijkt het erop dat de mensen achter ETCV wat geraffineerder te werk zijn gegaan. De website leest aardig weg, de whitepaper zit redelijk in elkaar, en er wordt slim ingespeeld op zwaar weer bij Ethereum Classic (ETC).

Maar, het lijkt erop dat je toch moet oppassen. Volgens Guarda, producent van meerdere cryptocurrency wallets, "leek Ethereum Classic Vision op het eerste gezicht een stuk beter [dan Ethereum Nowa], maar blijkt er code in verwerkt die private keys verstuurt naar ETCV-servers, gemaskeerd als API-token".

Concreet betekent het dat mensen achter ETCV volledige toegang hebben tot je geld, zou je de wallet gebruiken die beschikbaar is op de website van Classic Vision. De web wallet van ETCV is inmiddels gemarkeerd als "scam-domein", en ook niet meer bereikbaar. Naar verluid blokkeert MetaMask de interactie met de website ook, maar dat is niet meer te testen.

Ook de Github-repository waar de hardfork-code zou moeten staan is leeg. Het Twitter-account is op non-actief gesteld, en veel van de interactie over ETCV lijkt van bots te komen. Op vragen aan het ETCV-team is nog niet gereageerd.

Hoe dan ook, ook hier lijkt er om je private key gevraagd te worden, en ook hier zijn voldoende dubieuze signalen om op veilige afstand te blijven.

Ten slotte

Dat steeds beter uitgevoerde scams het daglicht zien, is zorgzaam. Afgelopen maand nog bleek dat met een exploit in de Electrum-wallet een phishing-scam gefaciliteerd werd. Daarmee werd ongeveer $1 miljoen in bitcoin verdiend.

Hoe dan ook: hou je private keys besloten. Behalve jijzelf heeft niemand daar iets mee te maken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.