Vrouw Noorse multimiljonair gekidnapt, ontvoerders eisen losgeld in Monero

Eind oktober is de vrouw van een rijke Noor ontvoerd, aldus de Noorse politie. De eis: 9 miljoen euro, te betalen in cryptovaluta Monero. De zaak moest in het geheim opgelost worden, maar dat is niet gelukt. Dit is er gebeurd.

Veiligheid

Vrouw Noorse multimiljonair gekidnapt, ontvoerders eisen losgeld in Monero
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het gaat om de 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Ze wordt inmiddels al 10 weken vermist. De ontvoerders hebben een briefje achtergelaten waarin ze 9 miljoen euro in Monero eisen. Met bijbehorend dreigement: “betaal je niet, vermoorden we je vrouw”.

In leven?

De politie inschakelen was ten strengste verboden door de ontvoerders. Toch is dat gebeurd. Daarom is een poging gedaan om de zaak in het diepste geheim op te lossen, maar dat is niet gelukt. Door het publiek te vragen, moeten er tips binnenkomen over de ontvoering.

Het is onduidelijk of de vrouw nog in leven is. Omdat er ook geen signaal is binnengekomen dat ze niet meer leeft, gaan de opsporingsdiensten onvermoeid door met de zoektocht.

Multimiljonair

Tom Hagen bezit 70% van het elektriciteitsbedrijf Elkraft. Dat richtte hij in 1992 zelf op. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 170 miljoen euro. Daarmee staat hij op de 172e plek in een lijst van rijkste Noren.

Voor Noorwegen zijn dit soort gebeurtenissen vrij zeldzaam. Het land heeft een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld.

Cryptovaluta als losgeld

Het is helaas niet de eerste keer dat er losgeld gevraagd wordt in de vorm van cryptovaluta. Eind 2017 stond er 830.000 euro op de vrijlating van een Britse bitcoin-analist. Dat werd betaald in bitcoin.

Ook op andere manieren wordt er cryptogeld losgepeuterd bij mensen. Zo werden er vorig jaar nog twee Nederlanders gestraft voor het afpersen van mensen. Ze hadden software geschreven die bestanden onbruikbaar maaakte. Pas na betaling werd de toegang tot bestanden hersteld.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.