Cryptocurrencies zijn 'grote onzin', aldus ECB-bestuurslid Ardo Hansson

Ardo Hansson, gouverneur van de centrale bank van Estland en bestuurder bij de ECB, deed een opvallende uitspraak op een conferentie in Letland. Hij stelt dat cryptovaluta "ten onder gaan als totale onzin". Waar heeft Hansson het over?

Cryptocurrencies zijn 'grote onzin', aldus ECB-bestuurslid Ardo Hansson
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hansson sprak op de conferentie “5 Years with the Euro” in Letland. De beleidsmaker sprak over het leeglopen van de crypto-bubbel, en dat die bubbel leeg blijft lopen totdat de markt een "nieuw evenwicht bereikt". Om zijn speech wat kracht bij te zetten (vermoedelijk), claimt Hansson dat cryptovaluta "ten onder gaan als totale onzin".

Wat Hansson betreft is de huidige cryptomarkt volstrekt ongeloofwaardig:

“Ik denk dat we over een aantal jaar terugkijken [op de markt] en ons afvragen hoe we ooit in deze situatie zijn beland, en waarom we dit sprookje geloofden.”

Het is niet de eerste keer dat Hansson zich kritisch uit ten aanzien van de cryptomarkt. In het verleden noemde hij cryptovaluta als 'sekte-achtige projecten'. Hij waarschuwde ook meermaals voor de risico's op witwassen en financiering van malafide praktijken met cryptovaluta.

Toen bitcoin de prijs van $19.000 naderde, vergeleek Hansson de crypto-euforie met een bubbel die erger zou zijn dan de tulpenmanie in de 17e eeuw. Hij zag de ontwikkeling toentertijd echter niet als risico voor de stabiliteit van het conventionele financiële systeem.

Ondanks de houding van Hansson, zijn in Estland bijna 500 licenties aan cryptocurrency exchanges uitgegeven in één jaar. Nog eens 440 licenties gingen naar bedrijven die wallet-diensten aanbieden.

Over bitcoin heeft Hansson het in z'n speech overigens niet gehad. Inhoudelijke argumenten om de stevige uitspraken mee te onderbouwen zijn niet bekend. Het blijft daarom een kwestie van geloof – de tijd zal leren of Hanssons's sprookje uitkomt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.