China Mobile lanceert blockchain-connected waterzuiveraar

Telecommunicatie-gigant China Mobile doet een poging om blockchain te verwerken in een alledaags product: de waterzuiveraar. Dat moet het gebruik ervan stimuleren en belonen. Zo werkt het.

Adoptie

China Mobile lanceert blockchain-connected waterzuiveraar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De internet of things (IoT) afdeling van het bedrijf heeft een waterzuiveraar ontwikkeld met een ingebouwde processor en een IoT-module. Het verzamelt data over het gedrag van z'n gebruikers.

Die data is waardevol voor fabrikanten en toeleveranciers. Voor het gebruik van die data wordt de eigenaar van het slimme product beloond in de vorm van een token (PWMC). De hoeveelheid is afhankelijk van hoe lang en hoe vaak het apparaat in gebruik is.

Verdiende tokens kunnen verzilverd worden bij China Mobile zelf. Zo kunnen ze het digitale geld inruilen voor nieuwe filters, of voor de aankoop van andere producten. Volgens China Mobile een slim beloningssysteem die in veel andere producten mist.

Xiao Yi, productdirecteur bij China Mobile vertelt CoinDesk:

“Onze doelgroep bestaat niet enkel uit mensen die al bekend zijn met cryptovaluta. Sterker nog: we willen juist ook diegene aantrekken die nog geen ervaring hebben met dit type geld. Om grootschalige adoptie te bereiken, moeten we iets dat ingewikkeld is omvormen in iets dat heel normaal is.”

Er is overigens nog een lange weg te gaan voordat dit product grootschalig verkrijgbaar is. Op dit moment kan er enkel aanspraak op gemaakt worden via een crowdfunding-campagne.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.