BIS: 70% centrale banken onderzoeken CBDC, enkele hebben concrete plannen

De Bank of International Settlements (BIS) heeft op 8 januari een rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 70% van alle centrale banken onderzoek doet naar een eigen digitale munt. Enkelen hebben concrete plannen. Dit is de status quo.

Markt

BIS: 70% centrale banken onderzoeken CBDC, enkele hebben concrete plannen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De BIS is een internationale organisatie die internationale monetaire en financiële samenwerking nastreeft. In de praktijk treedt de BIS op als bank voor de nationale centrale banken. De BIS is gevestigd in Bazel (Zwitserland) en heeft een agentschap in Hongkong en Mexico-Stad.

Vanuit de BIS komt met enige regelmaat een rapport over decentrale cryptovaluta en CBDC's. Een CBDC is een Central Bank Digital Currency. Een cruciaal verschil is dat zo'n munt uitgegeven wordt door een centrale bank, die op zijn beurt weer afhankelijk is van een overheid en door de overheid opgestelde wet- en regelgeving.

Het onderzoek waar het meest recente rapport op gebaseerd is, werd gehouden onder 63 centrale banken. Samen representeren de banken zo'n 80% van de wereldbevolking, en 90% van de geldstromen. Van alle centrale banken is 70% al bezig met (theoretisch) onderzoek, een iets hoger percentage dan in 2017 gemeten is.

Van de centrale banken die al bezig zijn met een CBDC, is ongeveer de helft bezig met experimenteren en proof-of-concepts. Dat percentage ligt 15% hoger dan in 2017. De meeste van die proefbalonnen zijn ontworpen om te meten en analyseren. Een klein deel is erop gericht om daadwerkelijk te testen met een CBDC.

Het rapport noemt Zweden en Uruguay als voorbeelden van landen waar het testen met een CBDC in een vergevorderd stadium is. Zo is de Riksbank (Zweden) al sinds begin 2017 bezig met de e-Krona. In Uruguay zou de centrale bank al een pilot-programma hebben afgerond. In november 2017 is daar getest met de e-Peso. Beide centrale banken overwegen aanvullende tests en (potentieel) de uitgifte van een eigen digitale munt.

In november vorig jaar sprak Christine Lagarde, voorzitter van het IMF, over CBDC's. Centrale banken moeten volgens Lagarde een eigen digitale munt als serieuze optie overwegen. Ze sprak op een congres in Singapore en noemde bescherming en privacy van consumenten als voordelen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.