Texas overweegt stablecoins aan te merken als "geld"

Uit een memo van het Texaanse ministerie van bankzaken blijkt dat er uitvoerig is gesproken over de regels die op cryptovaluta van toepassing zijn. Wat blijkt: Texas overweegt om stablecoins als geld te beschouwen. Dit zijn de gevolgen ervan.

Regelgeving

Texas overweegt stablecoins aan te merken als "geld"
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De memo is afgelopen woensdag (PDF) naar buiten gekomen. Daarin worden stablecoins, munten waarvan de koers relatief stabiel gehouden wordt, in het bijzonder genoemd. 

Cryptovaluta worden in Texas op dit moment niet als geld behandeld. Daarom wordt het wisselen van cryptovaluta naar fiatgeld niet gezien als een moment waarop geld gewisseld wordt. Startups in de cryptosector hebben vandaar vaak geen geldlicenties nodig.

Voor stablecoins kan daar verandering in komen. Commissaris Charles Cooper stelt dat dit type cryptovaluta "misschien onder bestaande definities van geld vallen". Iemand die stablecoins koopt, heeft dan een claim op de munt die ten grondslag ligt aan de aangekochte tokens. 

Of een verstrekker van stablecoins of een exchange daadwerkelijk fiatgeld verschuldigd is aan houders van stablecoins kan per situatie verschillen. Er is zodoende aanvullende analyse nodig, aldus Cooper.

De memo sluit af met een waarschuwing: exchanges en startups "moeten voldoen aan alle relevante wetten, in het bijzonder als er geld bij betrokken is." Krijgen stablecoins een bijzondere status, betekent dat voor bestaande financiële dienstverleners in de crypto-sector onzekerheid én waarschijnlijk een boel papierwerk.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.