Problemen bij Ethereum Classic, Coinbase staakt handel

Crypto exchange Coinbase heeft alle transacties met Ethereum Classic tot nader order opgeschort. Er zou een zogeheten 51% attack op ETC zijn uitgevoerd. En met succes: zo'n 88.500 ETC is volgens de exchange dubbel uitgegeven. Dit is er bekend.

MarktEthereumCoinbase

Problemen bij Ethereum Classic, Coinbase staakt handel
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dubbel uitgegeven geld

Maandagochtend vroeg zouden er meer dan 100 blocks van het ETC-netwerk "gereorganiseerd" zijn tijdens een 51% attack. Dat is een aanval waarbij één miner (of één groep miners) meer dan 50% van de rekenkracht van het netwerk in bezit heeft.

In zo'n situatie heeft die entiteit feitelijk de macht over het netwerk. Zo kan er voorkomen worden dat er nieuwe transacties bevestigd worden, of dat er nieuwe blocks gevormd worden. Maar er kunnen ook munten dubbel uitgegeven worden. Dat laatste lijkt ook in dit geval te zijn gebeurd.

In een blogpost stelt Coinbase dat er zo'n 88.500 ETC twee keer uitgegeven is. Dat is goed voor zo'n $460.000. Er zijn ook twee block explorers van Ethereum Classic waarop de reorganisatie van de chain gesignaleerd is.

Update: er zijn na het schrijven van deze blogpost nog 12 gebeurtenissen op de blockchain van ETC gesignaleerd. In totaal is er nu 219.500 ETC twee keer uitgegeven. Dat komt neer op zo'n $1.1 miljoen.

Verantwoordelijkheid

In eerste instantie werd het probleem door ETC zelf ontkend. Later werd er toch een blijk van zorg geuit, en blijkt SlowMist te zijn ingeschakeld, een in China gevestigd bedrijf gespecialiseerd in de beveiliging van blockchainnetwerken. Vanuit SlowMist is sindsdien geen officieel commentaar gekomen, noch wordt er gereageerd op vragen over dit onderwerp.

Enkele uren later stelt het team van Ethereum Classic dat het waarschijnlijk gaat om een test van ASIC-producent Linzhi:

Daarmee legt het team de verantwoordelijkheid buiten zichzelf. Vreemd, want de COO van Linzhi, Wolfgang Spraul, ontkent het bericht: "We ontkennen de claims. Ze zijn nergens op gebaseerd, en kunnen onderdeel zijn van de aanval zelf."

Linzhi moet z'n eerste product nog lanceren. Spraul gaat verder: "Als we onze ASIC's zouden testen, zouden we dat nooit op het mainnet doen. Daar zijn testnets voor. Waarschijnlijk hadden we dan ook onafhankelijke spelers uitgenodigd om de tests te observeren, zoals David Vorick, of Anthony Lusardi."

Gevolgen

Het mag duidelijk zijn dat er problemen zijn (geweest) op het netwerk van Ethereum Classic. Een definitieve post-mortem is er nog niet, maar de bevindingen die door Coinbase op een rij zijn gezet, spreken boekdelen.

Om die reden zijn transacties, stortingen, en opnames van ETC bij Coinbase tijdelijk uitgezet. Ook op Poloniex zijn de ETC-wallets tijdelijk buiten werking gesteld. Kraken heeft maatregelen genomen om problemen te voorkomen, en op Bitfly is soortgelijke actie ondernomen.

Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat het geld van ETC-holders in gevaar is geweest. Alle exchanges die maatregelen hebben genomen geven aan de situatie nauwgezet in de gaten te houden en de handel in ETC te hervatten op een moment dat de veiligheid van (het geld van) gebruikers gewaardborgd kan worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.