Ledger introduceert de Nano X, verbindt met telefoon via Bluetooth

Afgelopen zondag debuteerde een nieuw product van Legder op de Consumer Electronics Show in Las Vegas: de Ledger Nano X. Het grote verschil met andere Ledger-apparaten: de mogelijkheid via bluetooth te verbinden met je telefoon. Top of flop?

Bedrijfsleven

Ledger introduceert de Nano X, verbindt met telefoon via Bluetooth
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het wordt in de media als unique selling point neergezet: de hardware wallet kunnen verbinden met je telefoon via bluetooth - "Ledger goes mobile". In de praktijk betekent het gemak. Je kunt de Ledger met je telefoon verbinden en simpelweg een mobiele applicatie gebruiken om het geld op de Ledger te beheren.

Volgens Ledger zelf is dat veilig. "Alle Bluetooth-communicatie is versleuteld om te beschermen tegen kwaadwillenden", aldus de productbeschrijving op de website. Maar is zo'n draadloze verbinding wenselijk? Niet iedereen staat erom te springen:

De weerstand is gebaseerd op het argument dat met de introductie van bluetooth óók een nieuwe aanvalsvector beschikbaar is gekomen. Aangezien een Ledger een apparaat is waar potentieel veel waarde op opgeslagen staat, is dat geen argument dat je simpelweg kunt wegwuiven. Hoe dan ook, voor Ledger is dit ongetwijfeld een lastige afweging: ga je voor ultiem gebruiksgemak, of ga je voor de hoogste veiligheid? Een vraag die ieder voor zichzelf moet beantwoorden.

Volgens Ledger lijkt het een logische doorontwikkeling van hun hardware: "Het feit dat we een mobiele applicatie hebben, en dat die applicatie werkt met de Nano X, is de grootste evolutie van de hardware in deze line-up", vertelt Ledger CEO Eric Larchevêque tijdens een demonstratie van het apparaat. Naast de introductie van bluetooth is een belangrijk verschil met z'n voorgangers dat er een stuk meer crypto-apps kunnen worden opgeslagen. Met een maximum van 100 is dat aantal verzesvoudigd.

Prijzen van het nieuwe apparaat zijn nog niet bekend. Wel is naar buiten gekomen dat de prijs van de Nano S wordt verlaagd op het moment dat de Nano X op de markt wordt gebracht.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.