Kraken worstelt met Amerikaanse vorderingen

De in San Francisco gevestigde cryptocurrency exchange Kraken krijgt veel vorderingen van overheden, vooral vanuit Amerika. De exchange doet een boekje open over de verzoeken die binnenkomen. We hebben de belangrijkste gegevens op een rij gezet.

Markt

Kraken worstelt met Amerikaanse vorderingen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen zaterdag plaatste de exchange een infographic op Twitter. De afbeelding komt uit het recent verschenen 2018 Transparency Report. Uit de informatie is op te maken dat het aantal vorderingen in 2018 is verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor:

In totaal heeft Kraken 475 vorderingen ontvangen in 2018, vergeleken met 160 in 2017. Het overgrote deel ervan (315) komt van Amerikaanse agentschappen. Het Verenigd Koninkrijk staat op nummer 2 met 61 verzoeken, en Duitsland sluit de top 3 af met 34 officiële vorderingen.

Voor de leiding van Kraken reden om zich nog eens kritisch uit te laten over het beleid in Amerika. "Je kunt je voorstellen waarom veel bedrijven ervoor kiezen om Amerikaanse gebruikers te weten". 

Als we verder inzoomen op de Amerikaanse cijfers, zien we dat Homeland Security Investigations de instantie is met de meeste aanvragen. Daarna komt de FBI (67), die op de voet gevolgd wordt door de DEA (40). Opvallend is dat de SEC en de CFTC samen "slechts" voor 29 vorderingen goed zijn.

In een andere tweet stelt de exchange dat Amerikaanse agentschappen met botte bijl te werk gaan: "Zo'n 1/5e van alle gebuikers zijn Amerikaans. Toch komt 2/3e van alle vorderingen uit Amerika. Amerikaanse instanties zijn veel actiever en minder nauwkeurig. Op veel verzoeken hebben we geen antwoord. Het zou ons niets verbazen als dezelfde vorderingen opgestuurd worden naar iedereen in de hoop ergens informatie los te peuteren."

Kraken staat overigens bekend als kritisch ten opzichte van Amerikaans beleid. In april vorig jaar kwam Kraken in het nieuws met het bericht dat het niet zou meewerken aan onderzoek van de procureur-generaal van New York.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.