Ethereum's hardfork: wanneer is je ETH veiliggesteld, en hoe ontvang je óók ETCV (Classic Vision)?

Dat er vanaf eind deze week hardforks van Ethereum op de agenda staan is voor de meeste mensen bekend. Maar hoe stel je je ETH veilig? En hoe zorg je ervoor dat je ook ETCV of andere munten ontvangt? We leggen het graag uit.

Ethereum

Ethereum's hardfork: wanneer is je ETH veiliggesteld, en hoe ontvang je óók ETCV (Classic Vision)?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Voor de vlugge lezer allereerst een vuistregel. Je kunt grofweg deze splitsing maken:

  1. Staat je ether (ETH) op een eigen wallet waar je zelf de keys van in bezit hebt (public & private key), hoef je niets te doen. Dit geldt bijvoorbeeld als je MyEtherWallet, Metamask, of een Ledger gebruikt.
  2. Staat je ether (ETH) op een exchange, moet de exchange ervoor zorgen dat je saldo ook op de nieuwe versie van Ethereum geldig is. Je moet dan dus weten of jouw exchange de hardfork ondersteunt.

Wil je weten hoe het kan dat de hardfork ervoor zorgt dat je ook andere munten ontvangt, en waar je die munten terugvindt, lees dan verder. Je zal dan iets meer moeten begrijpen over het effect van een hardfork. In principe ontvang je andere munten niet als je ether geparkeerd staat bij een exchange.

Update 11 januari: het lijkt erop dat zowel ETCV als Nowa het werk zijn van scammers. Hier lees je er meer over.

Hardfork

We schreven gisteren al wat je inhoudelijk kunt verwachten. Wellicht weet je nu wel dát er hardforks op de planning staan, maar nog niet hoe je ervoor zorgt dat jouw geld ook ná de hardfork nog gewoon op je rekening staat.

Om daarover meer duidelijkheid te scheppen, leggen we eerst uit wat een hardfork is. 

Een hardfork is een technische upgrade van een blockchain-netwerk. Door die upgrade veranderen de spelregels die van toepassing zijn op het netwerk. Die nieuwe spelregels sluiten de oude spelregels uit. Alle deelnemers van het netwerk moeten hun regels vernieuwen om nog mee te kunnen doen. De oude spelregels sterven af, en de nieuwe worden in werking gesteld.

Technisch gezien spreek je van een splitsing. Er is een blockchain vóórdat de nieuwe spelregels in werking treden, en een blockchain nádat nieuwe spelregels in werking teden. Als alle deelnemers aan het netwerk de nieuwe spelregels accepteren, sterft de versie die gebaseerd is op de oude spelregels af.

Adres

Je adres op een blockchain kan je zien als je eigen bankrekening. Dat is de lange reeks tekens die je gebruikt om geld naar toe te sturen (of van af te halen). Een adres bestaat uit twee componenten: een public key, en een private key. De public key mag iedereen weten, en kan je zien als je bankrekeningnummer. In het geval van Ethereum lijkt dat op bijvoorbeeld 0xEbc39a4F7951F797012d7f89EBF7c264C46C864e. Je private key is de sleutel tot de bankkluis, die hou je altijd voor jezelf.

Het adres (be)staat opgeslagen op de blockchain. Ethereum's blockchain bevat de data van alle balansen van alle adressen. Een hardfork verandert daar (doorgaans) niets aan: die data blijft keurig opgeslagen. Met andere woorden: ná de hardfork heb je nog steeds hetzelfde adres, die werkt met dezelfde private key. Daarom hoef je niets te doen als je je eigen adres in beheer hebt: je geld staat nog op dezelfde plek, en alleen jij kan er bij.

Nieuwe munten (bv. ETCV)

Je hebt vast meegekregen dat er "meerdere hardforks" op de agenda staan, en dat je voor iedere hardfork nieuwe munten kunt krijgen. Interessant. Maar hoe dan?

Er zijn mensen (of groepen mensen) die gebruik maken van de publiciteit die een hardfork van een bekend netwerk met zich meebrengt. Zij beslissen om zelf óók een hardfork van Ethereum te maken, en eigen (andere) spelregels te introduceren. Met andere woorden: dezelfde gegevens, maar andere spelregels, en een nieuwe naam.

Per saldo levert dit een nieuw blockchain-netwerk op. Voor de levensvatbaarheid is het wel nodig dat er computers (miners, bijvoorbeeld) deelnemen aan dat netwerk, anders sterft het direct na de hardfork weer af. Daarom draaien de initiatiefnemers vaak zelf een aantal nodes

Omdat het netwerk feitelijk een kopie is van Ethereum, werkt jouw eigen adres (de public en private key) óók op dit nieuwe netwerk. Wat er tijdens de introductie van zo'n nieuwe munt vaak gebeurt, is dat alle balansen worden vervangen met de nieuwe munt. Soms 1 op 1, soms met een andere verdeling. In het geval van Classic Vision (ETCV) wordt iedere ETH op je adres vervangen met 3 ETCV.

Hoe je je nieuwe munten kunt gebruiken? Dat brengt ons bij wallets.

Wallets

In de context van Ethereum functioneren de meeste wallets als light wallet. Dat betekent dat ze niet een kopie van de hele blockchain bevatten, maar enkel verbinding maken met het netwerk om specifieke functies uit te voeren. Zo kan je zonder de hele blockchain te hoeven downloaden tóch geld versturen.

Een voorbeeld van zo'n wallet is MyEtherWallet, of Metamask. In MyEtherWallet kan je selecteren met welk netwerk de wallet moet verbinden. Standaard is dat het netwerk van Ethereum. Maar als je het menu van alle beschikbare netwerken opent, zie je een hele lijst:

Op deze manier kan je - in theorie - op een later moment ook verbinden met nieuwe blockchain-netwerken die ontstaan na de hardfork van Ethereum. Doorgaans verschijnt een nieuw netwerk vanzelf in dit menu, gegeven dat het project voldoende doorontwikkelt. En mocht je écht eerder dan dat moment je nieuwe munten willen gebruiken, kan je altijd voor de optie kiezen om zelf een netwerk toe te voegen aan de wallet.

Ten slotte

Mocht je inhoudelijk meer willen weten over de hardforks, lees dan deze uiteenzetting waarin we meer vertellen over Constantinople, de hardfork waar het in essentie allemaal om draait. Als je op de hoogte wil blijven van nieuwe ontwikkelingen, kan je ons volgen op Twitter, of abonneren op dit Telegram-kanaal.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.