Oprichter Roemeense exchange Coinflux uitgeleverd aan Amerika

Nistor Vlad Călin, de oprichter van de Roemeense crypto exchange Coinflux, wordt volgens lokale media uitgeleverd aan Amerika. Călin wordt georganiseerde misdaad, witwassen, en fraude ten laste gelegd. Dit is er bekend.

Veiligheid

Oprichter Roemeense exchange Coinflux uitgeleverd aan Amerika
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In december kwam het nieuws naar buiten dat Călin op verzoek van Amerika was gearresteerd. Hij zou zijn exchange hebben gebruikt voor diverse vergrijpen. Hoe Călin op de radar is gekomen van de Amerikaanse autoriteiten is niet precies bekend. Naar verluid zou een agent van de Amerikaanse secret service criminele activiteit van Călin hebben gemeld op Amerikaanse grondgebied.

Călin's advocaat zou het verzoek tot uitlevering ongegrond hebben verklaard. Dat bezwaar is nu ter zijde geschoven door de rechtbank in Boekarest, waarmee de uitlevering definitief is geworden. 

Volgens de advocaat van Călin zouden de beschuldigingen niet substantieel zijn. "Het enige relevante document is de e-mail van een medewerker van de geheime dienst, waarin wordt gesteld dat de heer Călin had moeten weten dat het geld dat werd verwerkt op zijn exchange afkomstig is van criminelen. Maar hij houdt zich bezig met het wisselen van valuta, zoals een beurs of en bank, niet met het onderzoeken van ciminele feiten."

Wat de nog jonge Călin aan strafeisen te wachten staat in Amerika is onbekend.

CoinFlux werd in 2015 opgericht door Călin, en sindsdien is er meer dan 200 miljoen euro verhandeld. Het platform heeft een omzet van meer dan 3 miljoen en faciliteerde in 2018 meer dan 30.000 transacties.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.