Politie India waarschuwt publiek: investeer niet in cryptovaluta

In India rommelt het al tijden rondom cryptovaluta. Recent kwam er bericht van de Indiase politie zelf: investeer niet in cryptovaluta. Wat is er aan de hand, en waarom bemoeit de politie zich ermee?

Regionaal

Politie India waarschuwt publiek: investeer niet in cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

India, het land waar maar niet duidelijk wordt hoe cryptovaluta gereguleerd moeten worden. Was het in juli 2018 nog "vrijwel definitief verboden", lijkt de deur eind december toch weer open te staan. Het is aan het hooggerechtshof om een definitieve uitspraak te gaan doen, maar ook daar lijkt er twijfel.

In de tussentijd draait de wereld gewoon door, en zijn ook mensen in India bezig met cryptovaluta, ondanks dat de centrale bank van het land optreedt tegen bedrijven die de handel in cryptovaluta faciliteren. Voor de lokale autoriteiten van Jammu en Kashmir reden om het publiek te waarschuwen:

“We willen het publiek op het hart drukken op geen enkele manier te investeren in cryptovaluta en andere virtuele valuta, want er kleeft een echt en verhoogd risico aan. De markt kan plotseling verder dalen, en consumenten kunnen geld waar hard voor is gewerkt verliezen.”

Mede door de vaagheid van het bestuur in India, komt onderwijs en kennisontwikkeling rondom cryptovaluta en blockchaintechnologie maar mondjesmaat op gang in het land. In die context is het waarschijnlijk een slimme zet om mensen te waarschuwen niet blindelings ergens hun geld aan te besteden. Bij gebrek aan beter, heeft de lokale politie deze rol op zich genomen.

Gisteren kondigde de centrale bank van India aan dat het plannen rondom een eigen cryptomunt in de ijskast heeft gezet. "De overheid wil de digitale munt simpelweg niet meer. Er wordt aangenomen dat het te vroeg is om zelfs ook maar na te denken over een eigen digitale valuta."

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.