Ethereum krijgt waarschijnlijk tegen ASIC bestendig mining-algoritme
Een ASIC is een application-specific integrated circuit, een chip die speciaal ontworpen is om specifieke berekeningen uit te voeren. Voor het Proof-of-Work algoritme van Bitcoin was makkelijk een ASIC te maken. Voor sommige andere algoritmen is dat lastiger. Voor Ethereum bestaan er ASIC's sinds april 2018.
Het voordeel van een ASIC is dat het zeer efficiënt is in het berekenen van hashes voor een bepaald algoritme. Je kunt zo dus tegen relatief lage stroomkosten een relatief grote hoeveelheid rekenkracht leveren, en dat is interessant vanuit het perspectief van inkomsten.
Het nadeel ervan is dat de gewone miner ermee buiten spel wordt gezet. Conventionele hardware kan simpelweg niet tegen de snelheid van een ASIC opboksen. En dat is slecht voor decentralisatie. Want niet meer iedereen met een computer kan meedoen. Alleen mensen die kunnen investeren in gespecialiseerde hardware, met toegang tot goedkope stroom en een plek om die hardware neer te zetten.
Ontwikkelaars van Ethereum hebben tijdens een developer-vergadering een “voorlopig akkoord” bereikt om deze situatie te veranderen. Het huidige algoritme, Ethhash, moet vervangen worden met een nieuwe: ProgPoW. Het nieuwe algoritme is zo ontworpen dat het 't efficiëntievoordeel van ASIC's teniet doet.
Een andere reden om het nieuwe algoritme te effectueren, is om de transitie naar Proof-of-Stake geleidelijker te laten verlopen. “We weten dat Ethhash op bepaalde punten kwetsbaar is, en dat daar op dit moment gebruik van wordt gemaakt. Daarom wil ik zo snel mogelijk switchen, zodat we meer tijd hebben om naar Proof-of-Stake te bewegen”, aldus security-lead Martin Holst Swende.
Als de ontwikkelaars tijdens de implementatie van het nieuwe algoritme niet tegen onverwachte problemen aan lopen, zou ProgPoW ergens de komende 2 tot 4 maanden gelanceerd moeten worden.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.