Chinese banken nemen blockchainplatform in gebruik voor onderling betalingsverkeer

De China Bank Association (CBA) heeft een blockchainplatform gelanceerd. Meer dan 10 grote banken zijn erop aangesloten, waaronder HSBC, Bank of China, en China Merchants Bank. Het platform wordt gebruikt voor onderling betalingsverkeer.

Adoptie

Chinese banken nemen blockchainplatform in gebruik voor onderling betalingsverkeer
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het platform was afgelopen week aangekondigd, op een moment dat de organisatie het platform aan het uitrollen was. De bank heeft verschilllende pilot-programma's achter de rug met als doel om de efficiëntie en veiligheid van financiële transacties te verbeteren. Geen verrassing meer: die pilots zijn geslaagd.

Meer dan 10 banken in de regio hebben zich aangemeld voor gebruik van het platform, waaronder HSBC (China), Bank of China, China Merchants Bank, Ping An Bank, en China Postal Savings Bank. De techniek wordt verzorgd door Chinese fintech-bedrijven.

Fang Xiao, VP bij HSBC:

“De lancering van China's trade finance blockchain heeft geldstromen van verschillende banken samengebracht, en maakt transacties tussen banken veel sneller, veiliger, en realistischer.”

De volgende stap is het aansluiten van kleine en middelgrote banken, en agentschappen gerelateerd aan belastingen en douane.

In de sector voor (internationale) handel wordt steeds vaker gekeken naar blockchaintechnologie als hulpmiddel voor het faciliteren van transacties. Zo lanceerde de Hong Kong Monetary Authority in november vorig jaar een handelsplatform. En kwam de centrale bank van China in september vorig jaar met een eigen platform voor financiële instellingen in Shenzhen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.