Chileense ministerie van Financiën lanceert blockchain voor publieke betalingen

Het Chileense agentschap TGR, onderdeel van het ministerie van Financiën, heeft een blockchainplatform gelanceerd dat betalingen van publieke instellingen moet faciliteren. We zochten uit wat de Chileense overheid wil bereiken.

Adoptie

Chileense ministerie van Financiën lanceert blockchain voor publieke betalingen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

TGR staat voor la Tesorería General de la República. Het is een agentschap onder de vlag van het ministerie van Financiën van Chili, met als doel het overzien en coördineren van belastingen in het land. In de loop van december kwam het nieuws naar buiten over het blockchainplatform, en begin januari is dat nieuws opgepikt door de media.

De plannen om blockchaintechnologie in te gaan zetten stammen uit 2018. In oktober kwamen leden van de overheid bij elkaar om de invulling ervan te bespreken. Daaruit kwam een officiële aankondiging: er zou een blockchainplatform gebouwd gaan worden om inwoners, financiële tussenpersonen, en toeleveranciers met elkaar te verbinden.

Volgens het statement dat in december naar buiten is gebracht, is er nu een pilot van dat platform gelanceerd. Er worden transacties op opgeslagen die verwerkt zijn door Chileense publieke instellingen. Denk aan belastingen die zijn betaald, of kosten van patenten. Een transactie kan pas worden vastgelegd, als alle deelnemers aan het netwerk de transactie hebben goedgekeurd.

Het blockchainplatform moet de overheid helpen drie doelen te bereiken: het elimineren van discrepanties in gegevens waarmee gewerkt wordt, het verminderen van de tijd die nodig is voor het verwerken van betalingen, en het verlagen van operationele kosten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.