Kredietverstrekkers doen het goed in de bear market

Niet alle bedrijven moeten de broekriem aantrekken gedurende de bear market. Volgens Bloomberg profiteren vooral kredietverstrekkers van de markt, omdat ze zowel kopers (of holders) als verkopers van cryptovaluta kunnen bedienen.

Markt

Kredietverstrekkers doen het goed in de bear market
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Kredietverstrekkers geven aan dat er sterke vraag komt vanuit mensen die geld moeten lenen, omdat ze hun cryptovaluta niet willen verkopen voor de huidige prijzen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar cryptovaluta toe vanuit grote investeerders; zij willen juist geld verdienen indien de koers verder daalt.

Op deze manier eten kredietverstrekkers van twee walletjes. Ze helpen holders om hun rekeningen te kunnen betalen, en maken het mogelijk voor mensen om te gokken op verdere prijsdaling.

BlockFi stelt dat hun omzet en klantenbestand sinds juni 10 keer over de kop is gegaan. Toentertijd investeerde ichael Novogratz’s Galaxy Digital Ventures $52,5 miljoen in het bedrijf. Aave, de eigenaar van ETHLend, heeft recent een kantoor gekopend in Londen en hoopt binnenkort de Amerikaanse markt te betreden. En Salt Lending, waar al 80 medewerkers in dienst zijn, vertelt dat het iedere maand extra medewerkers moet aannemen.

De meeste kredietverstrekkers zijn in 2017 gestart, in eerste instantie als dienstverlener voor mensen die cash nodig hadden en hun bestaande crypto-portefeuille niet wilden aanbreken. Na de prijscrash van 2018 hebben kredietverstrekkers extra rollen op zich genomen. De bear market heeft daarbij geholpen, aldus Michael Moro van Genesis Capital. 

Genesis lanceerde z'n dienstverlening in maart van 2018, en heeft sindsdien meer dan $700 miljoen aan leningen uitgegeven. Op dit moment staan er leningen uit met een totale waarde van $140 miljoen. De meeste daarvan hebben een looptijd van 6 weken.

Ontwikkelingen in de markt van kredietverstrekkers staan in schril contrast met andere delen van de markt. Zo moest Steemit 70% van alle medewerkers ontslaan om te kunnen overleven. Ook bij Ethereum-gigant ConsenSys is een grote reorganisatie nodig.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.