DX.Exchange gaat handel in beursgenoteerde bedrijven faciliteren

De crypto exchange DX.Exchange gaat de handel in tokens faciliteren die hun waarde ontlenen aan beursgenoteerde bedrijven. Zo'n token representeert een aandeel in een bedrijf als Apple of Tesla, en geeft recht op dividend.

Exchange

DX.Exchange gaat handel in beursgenoteerde bedrijven faciliteren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het in Estland gebaseerde bedrijf kwam vandaag naar buiten met het nieuws dat de exchange op 7 januari z'n deuren opent. Klanten die via deze weg tokens aanschaffen, verwerven daarmee niet het eigendom op de aandelen die eraan gerelateerd zijn. COO Amedeo Moscato vertelt CoinDesk:

“We zorgen ervoor dat aan ieder token een door ons gekocht aandeel ten grondslag ligt. Hoewel de token-holder géén eigenaar is van het aandeel, geeft het token wel recht op dividend.”

DX.Exchange heeft de handen ineens geslagen met MPS Marketplace Securities. Dat is de partij die de aandelen aankoopt en de (ERC-20) tokens utigeeft. De aangekochte aandelen worden buiten (geldstromen van) MPS opgeslagen.

In eerste instantie worden er tokens uitgegeven die gekoppeld zijn aan aandelen van AlphaBet (Google), Apple, Amazon.com, Facebook, Microsoft, Tesla, Netflix, Baidu, Intel, en Nvidia.

In 2018 kwam DX.Exchange groot in het nieuws omdat het neergezet werd als exchange van Nasdaq. Dat bleek niet zo te zijn. De nieuwe exchange gebruikt enkel technologie van Nasdaq (de trading engine om specifiek te zijn), net als zo'n 70 andere stock exchanges wereldwijd dat doen. DX.Exchange is wel de eerste crypto exchange die gebruik maakt van deze technologie.

Zowel MPS als DX.Exchange staan onder toezicht. MPS opereert vanuit Cyprus en valt als zodanig onder de Cyprus Securities and Exchange Commision. DX.Exchange legt verantwoording af aan lokale autoriteiten en aan in Europa actieve financiële waakhonden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.