MIT Technology Review: 2019 is het jaar waarin blockchains saai worden
Na de grote bull run van 2017, en de inmiddels beruchte marktcrash van 2018, komt volgens het MIT een minder rumoerig jaar voor blockchain-technologie. Maar het wordt wel bruikbaarder.
Sommige cryptovaluta staan meer dan 90% lager dan hun hoogtepunt, tegen het einde van 2017. Maar de technologie die aan deze munten ten grondslag ligt is volgens het MIT-artikel geenszins van de baan.
Hoewel blockchain-technologie voor veel mensen nieuw is, zijn blockchains al lange tijd in de maak. De term zelf staat nu een kleine 10 jaar op de voorgrond, en voorlopers ervan bestaan al een stuk langer. De cryptowereld is vaker opgestaan van grote prijsdalingen (in percentages), en er is geen reden om aan te nemen dat dat niet nog eens gebeurt.
Dit zijn, volgens MIT Technology Review, drie redenen waarom 2019 het jaar is waarin blockchain-technologie eindelijk normaal wordt.
Grote plannen van Walmart en Wall Street
Walmart is al enkele jaren bezig met het testen van blockchaintechnologie als manier om de supply chain van voedingsmiddelen in kaart te brengen. Volgend jaar wordt het systeem in gebruik genomen, en leveranciers moeten voor september meedoen.
Ondertussen, in de context van cryptovaluta, is Intercontinental Exchange (ICE) bezig met de lancering van een eigen exchange. ICE is de eigenaar van de New York Stock Exchange en één van de meest invloedrijke spelers op Wall Street. Daar bovenop is Fidelity Investment, een andere grote speler, ook aan de slag gegaan met crypto assets onder de vlag Fidelity Digital Assets.
Fidelity's oplossing omvat een aantal zeer geavanceerde beveiligingsmaatregelen, en ziet het eigen platform als hét antwoord op de "meest urgente vragen" van financiële instellingen.
Zowel Fidelity als ICE zijn toegewijd aan de cryptomarkt, zelfs als andere grote bedrijven lijken te twijfelen.
Smart contracts
Een smart contract is een programmeerbaar address. Als daar geld heen gestuurd wordt, dan wordt de code uitgevoerd om te bepalen wat ermee moet gebeuren. Bijvoorbeeld verdelen over andere adressen of een aantal tokens teruggeven. Het idee stamt uit de jaren 90, en met de komst van Ethereum is de term echt gevestigd geraakt.
Een praktische toepassing ervan die in 2019 aan het licht kan komen is in de juridische sector. Zo is Chainlink gaan samenwerken met OpenLaw. Samen ontwikkelen ze eenvoudige slimme overeenkomsten (bijvoorbeeld een overeenkomst tussen werknemer en bedrijf). OpenLaw is op zijn beurt weer gaan samenwerken met Rocket Lawyet, een online dienst waarop gebruikers hun eigen contracten kunnen opstellen.
Nationale digitale valuta
Of: Central Bank Digital Currencies. De laatste maanden komen steeds meer nieuwsberichten langs over landen die nadenken over een eigen digitale munt, zoals Noorwegen, Zwitserland, India en China.
In een recente speech sprak Christine Legarde, hoofd van het IMF, over cryptovaluta uitgegeven door centrale banken. Daarin stelde ze dat zo'n munt de veiligheid en privacy van gebruikers beter zou waarborgen dan private valuta of commerciële betalingsverwerkers.
Een digitale vorm van geld dat wordt uitgegeven door overheden? In veel opzichten is het niet de revolutie die crypto-pioniers voor zich zagen. Maar revoluties komen niet altijd tot stand op een manier waarop de aanstichters ervan het in gedachten hadden...
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.