Handel in cryptovaluta vanuit Afrika flink toegenomen

Ondanks de prijsbeweging van bitcoin in 2018, is het aantal Afrikaanse gebruikers op exchanges flink gegroeid. Zo zag P2P-exchange Paxful het aantal gebruikers die handelen vanuit Ghana verdrievoudigen. Een overzicht.

Adoptie

Handel in cryptovaluta vanuit Afrika flink toegenomen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens Ray Youssef, CEO van Paxful, zijn Afrikanen op zoek naar manieren om zaken te kunnen doen buiten de regio waarin ze zich bevinden. “Amazon, eBay, en andere grote bedrijven versturen niets naar hier [Nigeria] vanwege groot risico op fraude. Wat [nieuwe gebruikers] willen weten is: hoe kan ik zaken doen buiten het gebied waar ik leef?”

Paxful is één van de exchanges die in 2018 een flinke groei zag van Afrikaanse gebruikers. Maar liefst 41% van alle nieuwe gebruikers van het platform is Afrikaans. Gemiddeld besteden ze minder dan 90 dollar per transactie. Bijna 35% van alle 160.000 maandelijkse gebruikers zijn Afrikaans.

Vooral vanuit Ghana zag Paxful veel nieuwe gebruikers toestromen. Het aantal Ghanese accounts verdriedubbelde naar 41.243. Het aantal Nigeriaanse accounts verdubbelde naar 321.476.

Paxful is niet de enige exchange waar deze trend zichtbaar is. Rivaal LocalBitcoins zag ook signifivant meer gebruikers vanuit Nigeria in 2018. Ook Google Trends toont aan dat Afrika in de top te vinden is van zoekopdrachten naar bitcoin. Nigeria, Ghana, en Zuid-Afrika staan in de top 5. Ondertussen heeft Binance z'n deuren geopend in het oosten van Afrika, en zag in de eerste week alleen al 40.000 gebruikers binnenkomen. 

Voor Afrikanen is de mogelijkheid dat bitcoin als store of value kan dienen een belangrijk gegeven. Daarnaast is de mogelijkheid om zelf internationale transacties te kunnen uitvoeren van grote waarde.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.