Financiële autoriteit VK onderzoekt 18 cryptobedrijven op verdenking fraude

Volgens de Financial Times heeft de Financial Conduct Authority (FCA) z'n schijnwerpers gericht op 18 cryptobedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Onderzocht wordt of er sprake is van fraude en illegale activiteiten.

Regelgeving

Financiële autoriteit VK onderzoekt 18 cryptobedrijven op verdenking fraude
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het gaat in alle gevallen om bedrijven die betroken zijn bij de verkoop van cryptovaluta. Daar bovenop zijn er nog waarschuwingen en officiële meldingen verstuurd naar een dozijn andere bedrijven, die worden verdacht van deelname in “investment scams”.

De namen van de bedrijven zijn niet bekendgemaakt. Mogelijk dat het onderzoek van de FCA erdoor gehinderd zou worden. Daarnaast zou de FCA willen voorkomen dat de bedrijven negatief worden beïnvloed voordat het agentschap tot een conclusie is gekomen.

Voor zover bekend heeft de FCA tot dusver 49 onderzoeken naar malafide praktijken afgerond. In 39 gevallen is er een waarschuwing naar klanten uitgegaan. In 10 gevallen was er onvoldoende bewijs en kon het agentschap niet overgaan tot actie.

Eén van de redenen dat de FCA het aantal onderzoeken de afgelopen maanden heeft verhoogd, is omdat het agentschap overspoeld werd met klachten in de periode dat de prijzen van cryptovaluta (sterk) daalden. De mogelijkheid dat mensen enkel flink teleurgesteld waren in de gouden bergen die ze voor zich zagen, kan daarom niet uitgesloten worden.

Voor Christopher Woolard, directeur bij de FCA, wel reden tot zorgen: “Mogelijk worden (gewone) consumenten te complexe producten verkocht, waarvan ze de volatiliteit niet goed kunnen inschatten.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.