Defensie VS: blockchain heeft enorme potentie in het kader van noodhulp

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt dat blockchain een enorme potentie heeft om noodhulp te verbeteren. De uitspraak is primair gericht op het verhogen van de efficiëntie van bij noodhulp betrokken supply chains.

Adoptie

Defensie VS: blockchain heeft enorme potentie in het kader van noodhulp
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Eerder deze maand kwam een tak van defensie bij elkaar in Philadelphia (de Troop Support division van de Defense Logistics Agency (kortweg de DLA)). Daar werd gesproken over de rol van blockchaintechnologie bij de noodhulp die is geboden aan Puerto Rico. Daar raasde in 2017 een orkaan over het land en richtte er enorme schade aan. Sindsdien ontvangt het land noodhulp van onder andere de VS.

"De potentie is enorm", is in het verslag van de vergadering te lezen. "Praat over blockchain, en experts zullen je vertellen dat het vertrouwen en transacties op dezelfde manier transformeren als internet heeft gedaan voor communicatie."

Op dit moment volgt DLA alle logistieke processen via centraal beheerde systemen. Dat maakt het lastig voor derde partijen om de data die daarin staat opgeslagen naar eigen systemen te synchroniseren. Ook vanuit centrale systemen zijn er manieren om deze problematiek op te lossen, maar volgens het agentschap zou blockchaintechnologie het volgen van gegevens een stuk efficiënter maken.

Andere agentschappen binnen de Amerikaanse overheid kijken ook naar de manieren waarop blockchaintechnologie ingezet kan worden. Zo is de Amerikaanse veiligheidsdienst (DHS) op zoek naar blockchain-startups die kunnen helpen om vervalsing en namaak van digitale documenten tegen te gaan. Het initiatief is onderdeel van het Silicon Valley Innovation Programme (SVIP).

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.