Russische ministerie van Financiën ziet digitale valuta voor EAEU-regio als onvermijdelijk door sancties VS

Gedreven door Amerikaanse (financiële) sancties ziet het ministerie van Financiën het als onvermijdelijk dat er één digitale munt komt voor de Euraziatische Economische Unie. Ergens in 2020 of 2021 zou de munt geïntroduceerd moeten worden.

Regionaal

Russische ministerie van Financiën ziet digitale valuta voor EAEU-regio als onvermijdelijk door sancties VS
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De Euraziatische Economische Unie is een economische unie die in 2014 is opgericht door Wit-Rusland, Kazachstan, en Rusland. Het doel van de unie is om de economieën van de deelnemende landen te versterken, de landen "dichter bij elkaar te brengen" en de concurrentiekracht van de landen te verbeteren. De EAEU telt 5 leden: Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië, en Kirgizië.

Via het Russische nieuwsplatform Rambler kwam op 21 december naar buiten dat het ministerie van Financiën kansen ziet om de nieuwe digitale munt in 2020 of 2021 in de markt te zetten. Naar verluid wordt de munt zonder blockchaintechnologie geïmplementeerd.

Volgens het originele artikel staan niet enkel de EAEU-leden achter het idee om met een eigen munt te komen. Er is een aantal landen waarvan de namen niet genoemd worden die de plannen steunen. Dat zijn wel grote handelspartners van de landen, waar China onderdeel van is.

Minister van Financiën Alexei Moiseev:

“We hebben vernomen dat er meer sancties op de rol staan. Daarom moeten we reageren met de ontwikkeling van een veilig internationaal betaalsysteem, niet op de dollar gebaseerd.”

Ondanks dat we hier niet met een blockchain-project te maken hebben, geven we graag wat aandacht aan dergelijke geopolitieke ontwikkelingen. Deze week was Willem Middelkoop te zien in een interview met Nout Wellink. Ze spraken samen over de 'toestand in de wereld', en daar sluit dit nieuwsbericht mooi op aan. Het bekijken waard!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.