MoneyLive-rapport: bankiers VK zien FinTech als behoorlijke bedreiging

Er is een nieuw rapport over de banksector in het Verenigd Koninkrijk verschenen, gericht op de toekomst van retail banking. Meer dan 50% van de ondervraagde bankiers ziet nieuwe tussenpersonen als significante bedreiging voor de eigen sector.

Markt

MoneyLive-rapport: bankiers VK zien FinTech als behoorlijke bedreiging
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het rapport is samengesteld door Marketforce LIVE en gaat in op de toekomst van bankieren. Een interessant onderwerp gegeven alle ontwikkelingen in de financiële sector, vaak onder de noemer FinTech. Marketforce heeft 600 prominente figuren uit de Engelse banksector ondervraagd.

Een van de bevindingen gaat over het behoud van en verkrijgen van klanten. Meer dan 80% van de ondervraagden gelooft dat klantbeleving en servicekwaliteit daarin belangrijker zijn dan het vertrouwen dat mensen hebben in grote financiële instellingen. 79% van de ondervraagden vindt dat fintech-startups "meer aansprekende merken" hebben.

Het is misschien niet meerverrassend dat een aanzienlijk deel van de bankiers het risico ziet dat fintechs de potentie hebben om (een deel van) hun rol over te nemen. Op de vraag "hoe groot is de bedreiging van nieuwe tussenpersonen voor de relatie van banken met hun klanten?" reageerde 46% met "significant" en 13% met "massive".

Uit het rapport:

“Bijna 6 van de 10 bankiers die we gesproken hebben ervaren nieuwe tussenpersonen als belangrijke bedreiging voor hun relatie met klanten. Van Amazon tot Airbnb, Netflix tot Uber. De 'digitale ontwrichting' heeft een slecht einde voor spelers in de markt die niet in staat zijn om de persoonlijke ervaring en kostenbesparingen die de nieuwkomers hebben te realiseren.”

Er is nog geen consensus over wat het lot is van de bank als instelling. 31% van de ondervraagden gaat er vanuit dat nieuwe banken profiteren van de marktverschuivingen, en 30% denkt dat fintechs de rol van banken overnemen. Op de vraag hoeveel klanten van banken over 10 jaar gebruik maken van niet-traditionele financiële diensten: 70%.

Wel zijn de bankiers vrij unaniem over wat er de komende 5 jaar moet gebeuren. 93% van alle ondervraagden stelt dat verdienmodellen fundamenteel op de schop moeten om de opkomst van fintechs te overleven.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.