GMO stopt met de verkoop van miners na verliesgevend jaar

De Japanse IT-gigant GMO stopt met de productie en verkoop van miners. Als reden wordt de aanhoudende bear market aangewezen. Het gevolg ervan: een verliesgevend jaar en toegenomen concurrentie.

Bedrijfsleven

GMO stopt met de verkoop van miners na verliesgevend jaar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen dinsdag kwam GMO naar buiten (PDF) met het nieuws. Door een "toenemende concurrentie en een aanhoudend zwakke cryptomarkt stoppen we met de ontwikkeling, productie, en verkoop van mining-machines".

Alles bij elkaar opgeteld heeft GMO een buitengewoon verlies geleden van 35,5 miljard yen (zo'n $321,6 miljoen), onder andere door de afname van de waarde van spullen en verkoopcijfers die tegenvallen. In het statement vertelt GMO:

“Met de huidige marktcondities in overweging genomen, verwachten we dat het (te) moeilijk is om de boekwaarde van bedrijfsactiva te herstellen, en daarom hebben we besloten om een uitzonderlijk verlies te boeken.”

GMO betrad in september van 2017 de markt van miners. Enkele maanden geleden lanceerde GMO nog een nieuwe B3-miner, voorzien van een 7nm mining chip.

Eind 2017 startte het een eigen mining-centrum in het noorden van Europa. Dat centrum blijft bestaan. Afschrijvingen op de hardware lopen terug tot een minimum na het erkennen van de verliezen, dus op papier kan GMO zonder al teveel moeite rekenkracht blijven leveren. Wel staat op de agenda om te verhuizen naar een regio waar stroomkosten lager uitvallen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.