Meer dan 800 nieuwe crypto-bedrijven in het VK in 2018

Uit onderzoek van Sky News blijkt dat er in 2018 meer dan 800 nieuwe crypto-bedrijven zijn gestart. Uit dezelfde data blijkt dat er ook 342 zijn verdwenen. Het merendeel daarvan is tussen juni en november dit jaar opgedoekt. Een overzicht.

Markt

Meer dan 800 nieuwe crypto-bedrijven in het VK in 2018
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De geanalyseerde data komt van Companies House en OpenCorporates. Gedurende de bear market van 2019 zijn er minimaal 340 bedrijven uit de cryptomarkt verdwenen. Een flink stijging ten opzichtre van 2017; toen hielden er 139 op met bestaan.

Opvallend is dat in dezelfde periode 817 nieuwe bedrijven in de crypto-sector zijn opgericht. In de berichtgeving van Sky News wordt daar niet verder op in gegaan, omdat in het verhaal het verlies van bedrijven centraal staat.

Zo heeft Sky een man gesproken die naar eigen zeggen door crypto-verliezen zijn huwelijk is kwijtgeraakt, en een extra hypotheek op zijn huis moest afsluiten om de leningen mee terug te betalen die hij gebruikt had om te investeren in cryptovaluta. Daarmee is hij wat ons betreft aan een aantal basisregels voorbij gegaan. Investeer nooit met geleend geld, investeer nooit meer dan je kunt verliezen, en zorg ervoor dat je goed weet waar je aan begint.

Uiteraard zijn verliesverhalen niet leuk, gaan opgedoekte bedrijven samen met baanverlies, en is het soms op persoonlijk niveau schrijnend. De keerzijde is dat er meer bedrijven bij zijn gekomen, en dat de cryptomarkt zich heeft ontwikkeld in een periode van zwaar weer. Mogelijk dat er op die manier voor iedere verloren werkplek weer twee nieuwe bij zijn gekomen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.