Gemiddeld 6 nieuwe crypto-geldautomaten per dag in 2018

Ondanks dat de cryptomarkt een bewogen jaar achter de rug heeft, groeide het aantal crypto-geldautomaten in 2018 met 6 stuks per dag. Het totale aantal is verdubbeld naar boven de 4.000. In Nederland vind je er in totaal 25.

Markt

Gemiddeld 6 nieuwe crypto-geldautomaten per dag in 2018
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De cijfers zijn gepubliceerd door crypto-analist Data Light. In het overzicht dat ze recent op Twitter plaatsten is de stijgende trend duidelijk zichtbaar:

De opkomst van de crypto-geldautomaat

Uit de cijfers van Data Light is op te maken dat er gemiddeld 6 nieuwe geldautomaten zijn geïnstalleerd per dag in 2018. Eén van de ingrediënten van massa-adoptie is de beschikbaarheid en toegankelijkheid ervan in het dagelijks leven. Dat is waar deze geldautomaten een belangrijke rol in kunnen spelen.

Op bijna alle geldautomaten is bitcoin beschikbaar. Iets meer dan de helft ervan biedt ook litecoin aan. Ethereum staat op nummer drie en is op de helft van de machines aanwezig. Het iets minder bekende dash doet het met 729 machines ook prima.

Het grootste aantal nieuwe geldautomaten is in de maanden volgend op de bull run van eind 2017 geïnstalleerd, met een opvallend dieptepunt in augustus.

Andere statistieken

Een andere bron van statistieken over geldautomaten is de website Coin ATM Radar. Daar zien we dat er wereldwijd 4.085 geldautomaten te vinden zijn die cryptovaluta ondersteunen. Die geldautomaten staan verspreid over 76 landen.

De meeste crypto ATM's vind je in Amerika, met 3.157 met gemak de marktleider. In Engeland vind je er 200, en in heel centraal europa 750. Nederland telt 25 crypto-geldautomaten. Je vindt ze in Amsterdam (16), Den Haag (1), Rotterdam (3), Bavel (1), Eindhoven (1), Hoorn (1), Tilburg (1), en Oudenbosch (1).

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.