Binance komt met handelsparen gebaseerd op Ripple's XRP

Zondagavond plaatste Changpeng Zhao, CEO van Binance, een tweet waarin hij twee veranderingen aankondigde. Er komen handelsparen gebaseerd op Ripple's XRP, en de ETH-markt wordt hernoemd naar ALTS. Inmiddels staan de wijzigingen live.

ExchangeRippleBinance

Binance komt met handelsparen gebaseerd op Ripple's XRP
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het toevoegen van nieuwe handelsparen volgt kort op de aankondiging ervan:

De eerste twee handelsparen met XRP als quote currency zijn TRX/XRP en XZC/XRP. De XRP-markten zijn toegankelijk via het ALTS-menu en zijn per direct te gebruiken.

Quote currency

Quote currency is een term die je wellicht weleens langs ziet komen. Het kan daarom geen kwaad om even uit te leggen hoe currency pairs in elkaar zitten. Omdat in Nederlandse teksten bijna exclusief Engelse termen gebruikt worden in deze context, houden wij ook de Engelse termen aan.

Een currency pair bestaat uit een base currency en een quote currency. In de currency pair EUR/USD is EUR de base currency, en USD de quote currency. Als een handelaar een currency pair koopt, speculeert hij op stijging van de base currency. De waarde van de base currency wordt uitgedrukt in de quote currency.

Een voorbeeld. De koers van de currency pair ETH/BTC is op een gegeven moment 0,1. Met andere woorden: om 1 ETH te kopen (de base currency), moet een handelaar 0,1 BTC betalen (de quote currency). De handelaar legt 1 BTC in, en krijgt daar 10 ETH voor terug. De volgende dag is de koers gestegen naar 0,2. De handelaar krijgt nu 2 BTC terug als hij zijn positie weer verkoopt.

Altcoins

Het is opmerkelijk dat zowel de ETH- als XRP-markten onder de noemer "ALTS" vallen, een verwijzing naar de term altcoin. Altcoins zijn namelijk ook te verhandelen via de BTC- en BNB-markten. Mogelijk is het puur het gevolg van de noodzaak ruimte te moeten besparen. Zhao: "We hernoemen de ETH-markten naar ALTS-markt. De beschikbare ruimte in de UI [user interface] raakt op."

In de aankondiging van Binance wordt nog een kanttekening geplaatst:

“Let op dat ALTS geen nieuwe munt of token representeert. Het is het symbool voor de nieuwe Combined ALTS Trading Market van Binance.”

Voor de meeste handelaren zal het duidelijk zijn dat er met de komst van het ALTS-menu geen nieuwe munt geïntroduceerd is. De term "Combined ALTS Trading Market" is echter wel interessant. Daarmee zet Binance wellicht de deur open voor aanvullende markten. Hierover is echter geen officiële informatie beschikbaar.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.