"ConsenSys stopt met groot deel van haar startups, tot 50-60% van medewerkers kan worden ontslagen"

Ethereum's ConsenSys lijkt in zwaar weer te zitten. Volgens The Verge gaat ConsenSys stoppen met een groot deel van haar startups, en gaan er meer ontslagen vallen. Tot 50-60% van de medewerkers zouden op de tocht staan.

Bedrijfsleven

"ConsenSys stopt met groot deel van haar startups, tot 50-60% van medewerkers kan worden ontslagen"
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ontslagen

Het is niet de eerste keer dat ConsenSys in het nieuws komt met zorgwekkende berichten voor haar eigen personeel. Eerder werd al bekend dat er afscheid genomen werd van 13% van alle medewerkers. Volgens The Verge gaat dat percentage flink oplopen, tot 50 of 60% van de 1200 personeelsleden.

Naast The Verge rapporteert ook Coindesk dat er meer ontslagen op komst zijn. Achter de schermen zou ConsenSys hard werken om startups te ontkoppelen van de eigen organisatie en op eigen kracht verder te laten gaan. De startups zijn onderdeel van het incubator-programma ConsenSys Labs. Meer dan 30 startups zijn op deze manier actief. Deze berichtgeving is niet bevestigd door ConsenSys zelf.

Slechte sfeer

Volgens een bron van The Verge is de spanning op kantoor te snijden.

“Kantoren zijn leeg. Mensen proberen erachter te komen wie ontslagen zijn door Slack-berichten te versturen. Als je niets terugkrijgt, kan je je vermoeden bevestigen. ConsenSys wil geen lijst maken van de projecten die zijn losgelaten, omdat de leiding bang is dat mensen met de pers gaan praten.”

Herstructurering

Eerder deze maand werd bekend dat ConsenSys bezig is met een herstructurering van de eigen organisatie. Processen zouden worden "gestroomlijnd", en gericht zijn op kostenreductie. Daarnaast zou ConsenSys veel kritischer worden op de projecten die ze onder eigen vlag gaan voeren. 

Volgens bronnen is ConsenSys op zoek naar nieuwe investeerders, en wordt het nieuws over de herstructurering gebruikt om die investeerders vertrouwen in te boezemen:

"Ze [ConsenSys] gebruiken de 13%-aankondiging om potentiële investeerders het vertrouwen te geven dat het bedrijf slechts beperkt hoeft af te slanken om verder te gaan."

ConsenSys is het grootste blockchainbedrijf ter wereld en primair gericht op de ontwikkeling van de Ethereum-economie. Het is door Joseph Lubin in 2015 opgericht. In 2017 groeide het aantal medewerkers van het bedrijf met maar liefst 300%. Hoeveel er na de cryptowinter overgebleven zijn, is nog afwachten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.