Duitse staatsbank KfW test blockchain voor overheidsfinanciën van Burkina Faso

Afgelopen maandag kwam de Duitse bank KfW naar buiten met het bericht dat het Burkina Faso gaat helpen bij het beheer van de overheidsfinanciën. Een door KfW ontwikkelde blockchain-applicatie wordt de komende 6 maanden getest.

Adoptie

Duitse staatsbank KfW test blockchain voor overheidsfinanciën van Burkina Faso
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De oplossing die door KfW is ontwikkeld heet TruBudget. Concultancy-clubs Accenture en BearingPoint hebben bij de ontwikkeling geholpen en assisteren tijdens de testperiode.

TruBudget moet ervoor zorgen dat het afwikkeling van contracten makkelijker wordt. Zodoende moeten handmatige processen minder tijd in beslag nemen. Niet alleen een betere doorlooptijd van processen, ook de kosten zouden ermee omlaag kunnen.

Normaal gesproken opent KfW een kantoor in een land waar de bank mee samenwerkt. In dit geval lijkt dat niet nodig, "omdat er van blockchain-technologie gebruik gemaakt wordt". Dat zou het mgelijk moeten maken om processen op afstand in de gaten te houden. Joachim Nagel, bestuurslid bij de bank:

“TruBudget creëert transparantie voor alle deelnemende partijen. Het wordt voor donoren veiliger door hen direct de organisatiestructuur en processen van het (partner)land te laten gebruiken.”

Regelmatig komen er berichten langs van bedrijven en overheden die middels blockchaintechnologie een poging doen om processen te versimpelen en kosten te drukken. Zo wordt blockchain effectief als procesveranderaar gebruikt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.