DTCC-bestuurder: kleine groep denkt dat blockchain financiële markt "in gevaar" kan brengen

Het Amerikaanse Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) peilt jaarlijks het sentiment rondom risico's voor financiële markten. Een kleine groep respondenten ziet fintech (waaronder blockchaintechnologie) als risico voor de economie.

Markt

DTCC-bestuurder: kleine groep denkt dat blockchain financiële markt "in gevaar" kan brengen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In veel media wordt gesteld dat “blockchain een systematisch risico vormt” voor de economie in de breedste zin van het woord. Dat ligt wat genuanceerder.

De DTCC onderzoekt jaarlijks het sentiment rondom risico's voor financiële markten. Daaruit volgt de Systemic Risk Barometer. Respondenten kunnen aangeven wat zij denken dat in het komende jaar het grootste risico voor de economie zal vormen. Dit jaar noemde (slechts) 20% van de respondenten fintech als risico.

Directeur bij DTCC, Stephen Scharf, denkt dat de bewustwording van potentiële risico's van nieuwe technologieën groeit. Hij stelt daarom simpelweg voor om "zowel de risico's als opbrengsten van fintech goed te onderzoeken":

“Het is duidelijk dat de industrie steeds meer financiële technologie inzet, zoals blockchain, AI, en cloud-oplossingen. We moeten er echter voor waken dat dit de veiligheid van de wereld-economie niet in gevaar brengt.”

Wat ons betreft verwijst Scharf daarmee naar een open deur, wellicht om wat aandacht te vestigen op het eigen bestaansrecht. Inmiddels is duidelijk dat ook in de traditionele financiële wereld blockchain-technologie steeds vaker wordt omarmd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.