Satellietnetwerk Blockstream ondersteunt nu Bitcoin's lightning network

Blockstream heeft een netwerk van satellieten dat ervoor zorgt dat Bitcoin's blockchain voor iedereen toegankelijk is, ook als internet (even) onbeschikbaar is. De satellieten ondersteunen nu ook transacties via het lightning network van bitcoin.

AdoptieBitcoin

Satellietnetwerk Blockstream ondersteunt nu Bitcoin's lightning network
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ja, je kunt bitcoin's blockchain up-to-date houden via een satellietverbinding. Zogeheten grondstations, binnen Blockstream bekend als "teleports", nemen deel aan bitcoin's netwerk en versturen blocks naar geostationaire satellieten. Die satellieten ontvangen het signaal, en zenden het weer uit; op een groot deel van de aarde is het zo mogelijk het signaal te ontvangen.

Het enige dat je nodig hebt is een kleine satelliet-antenne en een goedkope USB-ontvanger. Daarna kan je blocks ontvangen en je eigen node in sync houden. Het zorgt zo niet alleen voor verhoogde toegankelijkheid, het maakt het bitcoin-netwerk ook robuuster.

Blockstream heeft er recent voor gezorgd dat het signaal beter te ontvangen is in (delen van) Azië. Met die upgrade is er ook ondersteuning ingebouwd voor betalingen via het lightning network:

"Via de Satellite API kunnen gebruikers onversleutelde gegevens naar iedereen met een satelliet-ontvanger versturen. Combineer je het met onion-routed transacties via het Lightning Network, kunnen er volledig anonieme berichten verstuurd worden, waarvan niemand de verzender, ontvanger, of inhoud kan identificeren."

De dienstverlening rondom het netwerk van satellieten is nog niet officieel gelanceerd, waarschijnlijk gebeurt dat begin volgend jaar. Ontwikkelaars die nieuwsgierig zijn geworden, kunnen de API-documentatie bekijken. Meer informatie over Blockstream Satellite vind je hier.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.