Centrale bank van Egypte onderzoekt haalbaarheid introductie eigen digitale munt

Volgens Egyptische nieuwssite Amwal Al Ghad wil de centrale bank van Egypte een digitale versie van de Egyptische pond op de markt brengen. Het achterliggende doel is kostenreductie. Er lopen inmiddels diverse haalbaarheidsonderzoeken.

Regionaal

Centrale bank van Egypte onderzoekt haalbaarheid introductie eigen digitale munt
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De bron van het nieuws is Ayman Hussein, een bestuurder bij de centrale bank. Hij sprak afgelopen zondag op een conferentie in Abu Dhabi en gaf aan dat er diverse haalbaarheidsonderzoeken in gang zijn gezet.

Egypte gelooft dat een op blockchain gebaseerde digitale munt kan helpen om de kosten van uitgifte en transacties te verminderen. Het zou “tot een minimum beperkt kunnen worden” ten opzichte van munten en papiergeld. Een stap in de richting van een samenleving zonder cash.

Volgens Hussein zijn er diverse internationale instellingen bij de studies betrokken. Hij kon geen namen vrijgeven, of aangeven of de digitale munt enkel gebruikt zou worden door banken en financiële instellingen.

De ontwikkeling is interessant omdat Egypte zich tot dusver heeft uitgesproken tegen het gebruik van decentrale cryptovaluta zoals bitcoin. Zo was het voor een lokale exchange niet toegestaan de handel erin te faciliteren, omdat er geen regels of wetten zouden zijn die dergelijke activiteiten toestaan. Dit nieuws verandert daar niets aan, maar wellicht zet de introductie van een eigen digitale munt de deur op een kier voor de adoptie van decentrale valuta.

De Turkse overheid waarschuwde eerder dat valuta als bitcoin en ethereum niet verenigbaar zijn met de Islam. In April kwam er een rapport naar buiten van een fintech-startup uit Indonesië die het tegendeel beweerde; bitcoin zou “overwegend geschikt” zijn voor gebruik onder de islamitische wetgeving. Of deze problematiek ook meespeelt in Egypte is onbekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.