Universiteit Cambridge: speculatie over dood van bitcoin "enorm overdreven" door de media

Pas bleek uit een studie van de universiteit van Cambridge dat het aantal geverifieerde crypto-gebruikers in 2018 verdubbelde. In hetzelfde onderzoeksrapport stellen de onderzoekers dat de “dood van bitcoin sterk overdreven is” door de media.

MarktBitcoin

Universiteit Cambridge: speculatie over dood van bitcoin "enorm overdreven" door de media
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Naast de instroom van nieuwe gebruikers, belicht het rapport (de “2nd Global Cryptoasset Benchmarking Study”) een aantal eigenschappen van mining-netwerken. Zo is het aantal bedrijven dat meerdere munten ondersteunt toegnomen van 47% naar 84%. De onderzoekers stellen ook dat rekenkracht geleverd door miners niet zo gecentraliseerd is als vaak wordt gemeld, met opvallende groei ervan in Noord-Amerika.

Een ander onderwerp is de prijsbeweging van de grote cryptovaluta. De onderzoekers definiëren een bubbel als een vertienvoudiging (minimaal) van de koers in een periode van maximaal 6 maanden. Verder zien ze twee typen bubbels: globale bubbels, die betrekking hebben op de gehele markt, of lokale bubbels, die betrekking hebben op één valuta.

April 2017 leidde de inmiddels beroemde bubbel in waarin bitcoin haar all time high bereikte. In de periode daaropvolgend zitten we nu, en zien we de koers weer flink dalen. Volgende de onderzoekers hebben de media in beide gevallen (zowel tijdens de stijging als tijdens de daling) het verhaal flink overdreven:

“Na iedere globale bubbel worden er statements gegeven over de dood van de cryptowereld. Hoewel het waar is dat de bubbel van 2017 tot zover het grootst is, staat de totale marktkapitalisatie nog op een niveau boven dat van januari 2017 — voor de start van de bubbel. Dit rapport heeft aangetoond dat de speculatie over de dood van de markt en het ecosysteem flink overdreven is. Het is daarom waarschijnlijk dat toekomstige groei op z’n hoogst vertraagd wordt.”

Inmiddels zijn we wel wat gewend: bitcoin zou al meer dan 330 keer dood verklaard te zijn, en het is twijfelachtig om aan te nemen dat de uitkomst dit keer anders zou zijn.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.