Europees Parlement roept op tot adoptie blockchaintechnologie in handelssector

Het Europees Parlement (EP) kwam recent naar buiten met een nieuw besluit: “Blockchain: a forward-looking trade policy”. Het rapport licht het standpunt van het Europees Parlement toe: we moeten meer gebruik maken van blockchaintechnologie.

Regelgeving

Europees Parlement roept op tot adoptie blockchaintechnologie in handelssector
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Een resolutie van het Europees Parlement geeft het standpunt van het EP weer over een bepaald onderwerp. De resolutie heeft politieke betekenis, maar met een resolutie wordt er niets besloten. Het doel van het EP met een resolutie is de Europese Unie ertoe te bewegen op een bepaald onderwerp in actie te komen.

Zo ook op het gebied van blockchaintechnologie (PDF). Eerder hebben we al uiteengezet dat Europa serieuze stappen zet op dit gebied. Met de meest recente resolutie roept het EP op om het gebruik van blockchaintechnologie in de handel te intensiveren. 

Zo worden Free Trade Agreements (FTAs) op dit moment nog te weinig gebruikt. Slechts 67% van EU-exporteurs maakt er gebruik van, en blockchaintechnologie zou die status quo kunnen verbeteren. Het EP ziet ook een rol voor blockchaintechnologie voor het verbeteren van vertrouwen in de herkomst van producten, en het gebruik van die informatie door douanes.

Op hoofdlijnen komt het erop neer dat het EP stelt dat blockchaintechnologie de efficiëntie, snelheid en volume van handel wereldwijd kan verbeteren door kosten gerelateerd aan internationale transacties te beperken.

Het EP ziet voor Europa een belangrijke rol weggelegd op het blockchain-wereldtoneel:

“De EU heeft de kans om een leiderschapsrol te pakken op het gebied van blockchain en internationale handel, en zou een invloedrijke speler moeten zijn bij de globale vorming ervan, samen met internationale partners.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.